Читај ми!

Краљица „кликова“ пуни 30 година

Ај-Би-Емова тастатура „модел M“, чији је дизајн утицао на све касније моделе, пуни 30 година. По два тастера одређених функција са обе стране, као и увећање појединих дугмића биле су неке од великих промена. Ипак, највећа и најпознатија јесте карактеристични и сада широко препознатљиви „клик“ приликом притиска тастера.

Прва ствар која се може приметити на Ај-Би-Емовој тастатури „модел М“ јесте величина и тежина. Од већине данашњих тастатура осетно је већа, а тежина већа од два килограма ставља је у супертешку категорију.

Осим пластичних дугмића, у себи има и доста металних делова, као и челичну плочу на задњем делу. Ипак, и поред гломазности и тежине, „модел М“ има нешто што дотад није био случај, а што је већина људи који раде за рачунаром заволела – јасни и гласни „клик“ приликом сваког притиска тастера.

Следеће године „модел М“ пуни 30 година. Упркос томе, многима је она и даље једина тастатура вредна коришћења. Новинар магазина PC Gamer скоро је на столу творца видео-игре Minecraft Маркуса Ноч Персона спазио „модел М“ прикачен за компјутер у којем само графичке карте коштају хиљаде долара.

„Укратко, 'модел М' је најбоља тастатура икада направљена“, рекао је том приликом Персон.

ИТ менаџер са „Принстона“ Брендон Ермита каже да не ужива у коришћењу „ајпеда“ или Kindle e-reader.

„Али никада не бих могао да седнем да напишем причу, своју дисертацију или било који други рад на екрану осетљивом на додир“, објашњава Ермита за сајт Verge.

Ермита је пожртвован да сачува „модел М“ живим. Сакупља их из старих складишта и центара за рециклажу, поставља огласе у којима позива људе да му их продају.

Пошто, разумљиво, нису у најбољем стању када их се дочепа, Ермита их поправља, чисти и оспособљава за рад, а затим и продаје преко свог сајта – ClickyKeyboards.

Процењује да је око четири или пет хиљада тастатура досад спасао и удомио.

Ермитина пространа канцеларија има један одељеак посебно осмишљен да се у њему држе тастатуре. Велике полице, налик на оне у винским подрумима, у себи имају десетине тастатура.

Почетком осамдесетих година, "Ај-Би-Ем" је желео да направи производ који није само добар, већ изузетан. Окупљен је тим од десет људи да осмисле и конструишу бољу тастатуру, а у њеном дизајну користили су искуства других стручњака и обичних корисника.

„Дизајну код претходних тастатура се није поклањала нека велика пажња“, каже Дејвид Бредли, члан "Ај-Би-Емовог" тима, ко је такође један од људи заслужних за универзалну команду Ctrl+Alt+Delete.

Након великих промена које су применили, почели су да доводе рачунарске почетнике да тестирају тастатуру.

Онда су схватили да морају да повећају тастере важних контрола, као и да направе по два тастера за оне функције које се често користе, попут Ctrl и Alt, тако би могли да се дохвате са обе руке.

Многи тастери били су направљени да могу да се скину и замене места са другим како би сваки корисник могао да прилагоди тастатуру себи.

Тако је „модел М“ рођен и званично у јуну 1985. године пуштен у продају. „Модел М“ можда јесте реликвија прошлости, али „њен ДНК“ налази се данас у скоро свим тастатурама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару