Читај ми!

„Фијат 500-икс“ представљен у Паризу!

Компанија „Фијат“ показала је свету на Сајму у Паризу дуго очекивани модел „фијат 500-икс“. Штанд на коме је представљен овај „кросовер“ дизајнирао је Рон Арад.

Велики салон у Паризу највећи је такве врсте у свету, што произвођачи веома добро знају и користе за промоције новитета свих врста.

Лансирањем „фијата 500-икс“ (Fiat 500X) компанија „Фијат“ је допунила палету аутомобила базирану на моделу 500, у којој је и „фијат 500-Л“, који се производи у фабрици у Србији.

Модел „500-икс“ производиће се у Италији. Компанија за сада није саопштила датум почетка продаје тог модела и цену, а очекује се да се да прва возила стигну у продајне салоне почетком 2015. године.

У понуди ће бити две верзије овог кросовера - једна „урбаног карактера“ и друга намењена рекреативним активностима.

Аутомобил је дуг 425 сантиметара, широк 180 и висок 161 сантиметар. Пртљажник је запремине 350 литара. Модел се нуди у 12 боја и са осам типова дизајна алуминијумских фелни.

У почетку ће у понуди бити један дизел и два бензинска мотора снаге 140 и 120 коњских снага.
Аутомобил има шест ваздушних јастука, светла за маглу, нов систем стабилизације ЕСЦ, систем за контролу проклизавања погонских точкова "Traction +" (код 2WD верзије), "Lane Assist", "Blind Spot Assist", камеру за вожњу уназад, "Brake Control", "Drive Mode Selector" (Auto, Sport, All Weather), "Uconnect" мултимедиjа систем, Блутут и друге уређаје и опрему.

Најновији „Фијатов“ аутомобил продаваће се у више од 100 земаља света, међу којима су и Сједињене Америчке Државе.

Представници италијанског ауто-гиганта кратко су најавили данашњу премијеру у Француској: „Остало је још мало времена! Одбројавање је почело! За неколико сати моћи ћете да видите нови 'Фијатов' кросовер! То ће бити незаборавно представљање, на штанду који ће остати запамћен, посебно дизајнираним од стране Рона Арада!“

„Aутомобили са потрошњом од једног литра прави су хит овогодишње манифестације. 'Рено', 'Ситроен' и 'Фоксваген' прихватили су опкладу француске владе пре четири године и сада на њиховим штандовима можете видети прототипове од кевлара и алуминијума, са хибридним погонoм који троши само један литар горива и минимално загађује човекову околину“, јавља новинар РТС-а Драган Милутиновић са Сајма у Паризу.

Према предвиђањима стручњака, светска производња аутомобила у 2015. години премашиће 100 милиона, али зато потражња за аутомобилима опада, нарочито у светлу руске и украјинске кризе. Европско тржиште, предвиђају стручњаци, пашће за 15 одсто, руско тржиште је колач око кога се сви отимају – извести аутомобиле у Русију желе сви, а долазак Путина у Србију искористиће наша влада која је сувласник са 'Фијатом' да за следећу годину обезбеди контингент од 10.000 возила без царине, која би требало из Крагујевца да се извезу у Русију.

И „Фијату“ и нама то би значило много, а реалне шансе постоје, јер се више од 67 одсто производи у Србији, потврдили су нам у „Фијату“, додао је Милутиновић.

Много је нових премијера, већином хибридних и електричних возила. Доста је и обновљених модела, а свуда је приоритет смањивање потрошње и екологија.

Међународни сајам аутомобила у Паризу сваке године посети око милион и 200 хиљада љубитеља аутомобилизма.

За ово издање салона планирано је 100 аутомобилских премијера.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару