Читај ми!

Технолошке новине из Сан Франциска

На годишњој техничкој конференцији „Интел дивелопер форум“ одржаној у Сан Франциску представљени су нови развојни алати, будуће технологије намењене аналитици, таблетима, носивим уређајима и рачунарима. Тродневном скупу присуствовало је више од четири и по хиљаде програмера, дизајнера и дистрибутера ИТ опреме са свих континената.

Једна од тема названа је – интернет ствари. Реч је о уређајима који показују како применом ИТ технологија олакшати свакодневни живот. Помоћ особама у инвалидским колицима омогућена је постављањем сензора у колица, који су повезани са таблетом, преко кога се прате њихови лични подаци.

„Прате и колица и моје личне податке. Стање мог организма, срчани притисак, дисање и како седим у колицима. Тако да ова технологија није само новитет, него ће и спасавати животе помажући људима у колицима“, каже Пит Денман.

Помоћу „Ајкег“ технологије за угоститеље, преко сензора који је смештен испод пивског бурета проверава се стање залиха.

„Сензор може очитати тежину и рећи колико је пића остало у бурету, потом буре је повезано са одашиљачем и сензором и тако може бити праћено кроз цео систем дистрибуције од производње до малопродаје“, објашњава Брајан Робертс, инжењер корпорације „Интел“.

Према проценама стручњака, за три године носиви уређаји преузеће половину функција паметних телефона. Један од њих, модно дизајнирана наруквица МИКА прима текстуалне поруке и упозорења са вашег паметног телефона.

Брајен Крижанић из „Интела“ истакао је да је то платформа коју ће програмери надограђивати и програмски и визуелно.

Од носивих уређаја приказани су још сатови „бејзис пик“ који прате откуцаје срца, број пређених километара и крвни притисак и биоспорт слушалице које преко биометријских сензора говоре о стању организма.

На неколико хиљада квадратних метара Центра "Москоне", приказано је и више од 700 иницијатива, пројеката и будућих технологија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару