Читај ми!

Келнери роботи, а кувари андроиди?!

Футуристички ресторан на истоку Кине има необично особље: андроиди се бакћу са шпоретом, док роботи на точковима дочекују госте и услужују их!

Више од 12 робота ангажовано је у малом локалу отвореном прошле седмице у Куншану, у провинцији Ђангсу. На менију су регионални специјалитети, али је очигледно да услуга нема никакве везе са традицијом.

На вратима ресторана госте ће дочекати два робота и поздравити их речима добродошлице. Четири мала андроида приносе супе, пиринач и друга јела на послужавницима.

„Ћерка ми је тражила да јој направим робота, јер мрзи кућне послове“, објаснио је за АФП власник ресторана Сонг Југанг, додајући да му је то дало идеју да „запосли“ андроиде и у свом локалу.

У кухињи „раде“ два повећа плава робота са црвеним, трепћућим лампама уместо очију. Један је задужен за пржена јела, док други припрема равиоле и друге пуњене специјалитете. Део особља ресторана чине људи чији је задатак да одлазе у набавку и припремају софистициранија јела.

Сонг је за локални лист рекао да га је сваки робот коштао око 40.000 јуана (4.860 евра), колико отприлике износи годишња плата радника од крви и меса.

„Роботи разумеју четрдесетак реченица и наредби из свакодневног живота. Никада се не разбољевају, не траже годишњи одмор ни слободне дане“, задовољно истиче власник ресторана.

Довољно их је пунити струјом током два сата да би ефективно радили пет сати.

Клијенти Сонга Југанга одушевљени су новим искуством достојним научнофантастичних филмова.

Роботи се крећу праволинијски између столова, а када наиђу на препреку љубазно се извињавају.

„Досад никада нисам видела робота да послужује храну. Баш сам изненађена“, прокоментарисала је деветогодишња Јуан Јуан у сусрету са сивим андроидом своје висине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару