Читај ми!

Нови Варденклиф торањ, Теслин сан постаје јава?

Два руска физичара прикупљају средства како би реализовали пројекат бежичног преноса енергије, који је пре више од 100 година предложио Никола Тесла. Како тврде, соларне плоче и унапређени Варденклиф торањ решиће светску „глад“ за енергијом.

Леонид и Сергеј Плеханов, који су завршили московски Институт за физику и технологију, рекли су за Раша тудеј да су годинама проучавали Теслине радове, патенте и дневнике и сматрају да је српски научник са својим најамбиционзнијим пројектом - трансконтиненталним бежичним преносом енергије - био врло близу научном открићу које би променило свет.

Руски научници кажу да им треба 800.000 долара да реконструишу чувени Варденклиф торањ, који је Тесла направио. Браћа су покренула акцију на сајту посвећеном покретању пројеката Indiegogo.

Кампања ће трајати до 25. јула, а физичари тврде да би све светске потребе за енергијом могле да буду задовољене инсталирањем соларних панела на површини од 100.000 квадратних километара на некој од повољних пустињских локација.

Једини проблем би, према њиховим речима, био пренос те електричне енергије, пошто губитак директно зависи од даљине преноса.

Сматрају да би експериментално доказивање Теслине теорије помогло да идеја постане стварност. Прве провере и компјутерски прорачуни унапређеног Варденклиф торња су охрабрујући.

Првобитни Варденклиф торањ направљен је 100 километара од Њујорка, али никада није ушао у употребу.

Педесетседам метара високи торањ конструисан је од дрвета и бакра, а након неколико покушаја да се изведе трансатланско пребацивање енергије или бежично испостављање телефонске везе торањ је срушен.

Леонид и Сергеј зато сада желе да њихов „Планетарни енергетки пребацивач“ буде далеко лакши од Теслиног (са 60 на две тоне), као и да га опреме најнапреднијом електроником.

„Спровели смо основна истраживања. Бићемо у могућности да извршимо пребацивање енергије и измеримо резултате. Да ли ће бити глобално као што је Тесла рекао? На основу наших истраживања верујемо да хоће и доказаћемо то“, истичу научници.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару