Читај ми!

Поринуће највећег британског носача авиона

Краљица Елизабета Друга крстила је и поринула највећи ратни брод у историји британске морнарице, назван „Краљица Елизабета“. На себи ће носити 36 ловаца „ф-35“, као и хеликоптере „апач“, „мерлин мк-1“ и „чинук“.

Пред великим бројем високих званичника, између осталих британским и шкотским премијерима Камероном и Салмондом, британска краљица разбила је флашу вискија о 300 метара дугачког џина који тежи 72.000 тона.

Острвски лист Индипендент наводи да је у шкотском бродоградилишту Росајт у Фајфу, флаша традиционалног шампањца замењена шкотским "Islay malt" вискијем!

Посада ове велике војне лађе, три пута дуже од Бакингамске палате, односно дугачке 28 поређаних лондонских „дабл-декера“, бројаће око 1.000 морнара, а што се борбене моћи тиче, носиће 36 ловаца „ф-35 лајтнинг“, али и јуришне хеликоптере „апач“.

Осим тога, на њему ће се наћи и хеликоптери „мерлин мк-1“ за лов на подморнице, и тешки транспортни „чинуци“.

Пројекат вредан скоро осам милијарди евра, „Краљица Елизабета“ требало би да одмени и ојача британску поморску моћ уместо претходне класе носача авиона „Непобедиви“.

Због коришћења „харијер“ авиона, „Непобедивом“ није била потребна велика палуба, која је у случају „Краљице Елизабете“ три пута већа и омогућава полетање и слетање далеко већег броја авиона.

„Већа палуба омогућава 72 полетања дневно, а у случају нужде и до 108“, истакао је капетан Сајмон Петит.

Војни стручњаци објашњавају да када буде ушла у војну службу 2020. године, „Краљица Елизабета“ ће увести велике промене у могућности и ватрену моћ британске морнарице.

„Биће национални инструмент снаге и национални симбол ауторитета. Биће и национална икона и очуваће величину британске краљевске морнарице“, рекао је данас њен заповедник, адмирал Џорџ Замбелас. 

Треба напоменути и да се сестрински брод „Принц од Велса“ такође налази у процесу производње, с тим што још није одлучено да ли ће бити задржан у британској морнарици или продат.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару