Читај ми!

Луксембург за корак ближе абдикацији – путовања, осмеси и стајлинг бољи него икада до сада

Велики војвода Анри од Луксембурга пренео је део овлашћења на најстаријег сина, престолонаследника Гијома, што је уобичајени први корак ка абдикацији у најбогатијој земљи света.

Престолонаследник Гијом од Луксембурга од јуче је званично заменик свог оца (lieutenant representative), титула која у другим земљама најчешће има значење принца регента.

То значи да је његов отац, 69-годишњи велики војвода Анри, пренео део овлашћења на 42-годишњег сина, што је уобичајена процедура у најбогатијој земљи света и први корак ка абдикацији, традиционалном начину смене на трону у тој земљи.

Анри је на челу седме најмање државе Европе тачно 24 године, од 2000, а две године раније га је његов отац поставио за заменика.

Колико дуго ће он свог сина држати на тој позицији, пре него што се и сам повуче с трона, још није познато. Ипак, чини се да ни Гијом на то неће чекати дуго, јер су му се родитељи током протеклог лета растрчали по свету попут живахних младих пензионера, не скидајући осмехе с лица. 

Велики војвода је, откако је објавио своје намере у јуну, са супругом Маријом Терезом, рођеном Кубанком, између осталог, испратио сва спортска дешавања на Олимпијским и Параолимпијским играма у Паризу.

Били су редовни гости и на венецијанском Бијеналу, пре него што су код куће прошлог месеца угостили лидере германофоних земаља а потом и папу Фрању. 

Брачни пар је деловао као да је на другом меденом месецу и да им је са срца пао један позамашни терет, а велика војвоткиња, која је раније често била на мети критика пратилаца краљевске моде због свог стајлинга, блистала је као никада до сада.

Анри и Марија Тереза имају петоро одрасле деце и осморо унучади.

Престолонаследник Гијом, који је јуче свечано положио заклетву као регент, како би могао део владарских дужности да преузме од оца, ожењен је грофицом Стефани де Ланоа са којом има два синчића, Шарла од четири године и једногодишњег Франсоу.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи