Власотинчани уприличили вече сећања на Синишу Павића

Пре четрдесет дана напустио нас је Синиша Павић, велики сценариста и један од највећих телевизијских стваралаца на овим просторима. Општина Власотинце уз подршку породице приредила је „Вече сећања на Синишу Павића“.

Аутор култних серија и врхунских драма преминуо је 16. августа у својој кући у Власотинцу које је одабрао и за вечни починак.

Оштро око, сјајно перо, познавалац људске душе. Нушић нашег доба. Један од највећих телевизијских стваралаца. Шта је то најбоље од најбољег од јесени 1971. и Дипломаца до Јунака нашег доба. Пола века бавио се бројним, разноврсним темама преточеним у драме и серије.

Писао је руком, толико савршено, кажу његови сарадници, да би се на основу Павићевог телевизијског дела могли реконструисати наши животи.

„Као човек и као стваралац је био неко ко је давао све од себе и тражио од свих максимум и увек се у екипи осећало то поверење у њега да је то што је он написао нешто важно и велико и да сви морамо да се трудимо да урадимо на најбољи начин“, наводи Слободан Терзић, драматург и дугогодишњи Павићев сарадник.

Врсни сценариста, врхунски правник и судија са најмање нерешених предмета. Темељан, благ, спреман да помогне, постао је својом вољом наш, а то је најтеже, каже др Слободан Давинић, глумац, пријатељ, по потреби и лекар Синише Павића.

Била је привилегија и част стасавати уз њега и као глумац и као човек.

„Са њим сам делио неких тридесетак година сарадње и приватно и професионално. Ја сам много од њега научио. Он је био једна људска и интелектуална громада. Сам је био скроман, њега је живот учинио скромним“, наглашава Предраг Смиљковић, глумац и пријатељ Синише Павића.

По својој мери одабрао је Власотинце за дом. Опијен топлином јужњака и врућим ветром. Пуне три деценије нерадо је напуштао родно место своје вољене Љиљане.

„Он је уживао просто у бојама овог краја у дијалекту људи који овде живе, у њиховом темпераменту и мислим да је учинио све да то наслика што је више могуће и што је боље могуће“, каже Владимир Павић, син Синише Павића.

Велики стваралац, још већи човек, визионар чија су дела наши путокази. Остаје ту међу нама, у кућама сваког од нас кроз непролазно стваралаштво у срцима и мислима оних који су га познавали. Мораће Власотинце да му се занавек одужи.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи