Читај ми!

Крштење друге краљевске бебе добијене сурогат родитељством  

У Немачкој је крштена принцеза Мафалда, ћерка данско-немачког принца Густава, друга краљевска беба коју је родила сурогат мајка. Прва таква беба је њен старији брат Густав Албрехт.

Јуче је био свечани дан у замку Берлебург, дому данско-немачког принца Густава од Сајн-Витгенштајн-Берлебурга и његове супруге Карине Акселсон, који су крстили своје друго дете, ћерку Мафалду, званично другу краљевску бебу добијену помоћу сурогат родитељства.

Прошле године на свет је на исти начин дошао и њихов старији синчић Густав Албрехт. Обе бебе родила је сурогат мајка у САД, а принц и принцеза присуствовали су порођају.

Мала Мафалда има петоро крштених кумова, између осталих принца Филипоса од Грчке, који је брат од тетке њеног оца и принцезу Мари од Данске, која је супруга његовог другог брата од тетке Јоакима. 

Педесетпетогодишњи принц Густав син је данске принцезе Бенедикте и сестрић две бивше краљице: данске Маргрете и грчке Ана Марије, супруге покојног краља Константина.

Љубавна прича њега и његове супруге Карине, дуга више од 20 година, доказ је да љубав на крају има моћ да сруши све предрасуде. 

На њихово венчање чекало се пуних 19 година, јер је принцу, на основу тестамента, који је оставио његов деда, било забрањено да се ожени женом која није плаве крви.

Густав је наиме најстарији син Рихарда, шестог принца од Сајн -Витгенштајн- Берлебурга. Његов деда, Густав Албрехт, написао је тестамент, у којем је захтевао да будућа супруга његовог наследника буде аријевка, племенитог рода и протестанткиња да би наследио палату Берлебург.

Супруга његовог сина више је него испуњавала задате услове, јер је била млађа ћерка данског краља, али са унуком то није био случај.

Њега је срце одвукло ка Карини Акселсон, рођеној Американки, бившој манекенки и успешном дечијем писцу. Карина је Густавова вршњакиња, дуго је живела и радила у Паризу. Католкиња је, отац јој је Швеђанин, а мајка Мексиканка. 

Иако деда није био више жив, његова последња жеља и даље је била важећа, тако да Густав, седми принц од Сајн- Витгенштајн -Берлебурга, није могао да своју изабраницу одведе пред олтар. Уколико би то учинио, остао би без палате Берлебург, прелепог здања из 13. века и једне од ретких аристократских резиденција у Немачкој у којој иста породица живи већ 750 година.

За разлику од њега, његова браћа од тетке имала су пуну слободу приликом избора животне партнерке.

Син краљице Маргрете, садашњи дански краљ Фредерик, оженио се девојком без трунке "плаве крви", Аустралијанком Мери Доналдсон, коју је упознао у једном пабу на Олимпијади у Сиднеју. 

Други брат од тетке, принц Јоаким, двапут се женио и оба пута женама без аристократског порекла. И нико се томе није успротивио. 

Густав је водио дугу правну битку за право да се ожени ким хоће и наследи оно што му законски припада, што је део породице оспоравао, али је на крају, немачки Врховни суд пресудио да је он наследник замка и имања и да тестамент његовог деде више не стоји на путу његовог брака са Карином.

 Венчање је обављено пре две године у капели замка Берлебург.

Непуних годину дана након тога њихову срећу је употпунио и дечак, који је добио име по прадеди, Густав Албрехт, а наредне године је добио и сестрицу Мафалду. 

недеља, 01. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару