Читај ми!

Преминула докторка Рут, једна од најпознатијих америчких сексолога

Рут Вестхајмер, jедна од најпознатијих америчких сексуалних терапеута преминула је у 96. години. Позната као докторка Рут, залагала се за отворен разговор о сексу, без предрасуда, а написала је десетине књига о сексуалности. Рођена је у Немачкој, као дете је преживела Холокауст, а касније je емигрирала у САД.

Каријера и популарност докторке Рут почелe су у Њујорку 1980. са петнаестоминутном радио-емисијом Sexually Speaking (Сексуално говорећи), која је трајала до 1990. године. 

Емисија која се пуштала до 1983. године после поноћи, била је најбоље оцењена у том подручју, те је 1984. године Ен-Би-Си Радио почео да је емитује у целој земљи под називом Dr Ruth Show.

Рут је била позната по својој отворености, духовитости и топлини, али највише по револуционарном разговору о сексу и сексуалности на радију и телевизији.

Постала је препознатљива по свом ситном стасу, снажном немачком акцентом и ведром ставу, а често је себе описивала као "мала жена с великим саветима".

Неконвенционално – из каде

Један од најсрдачнијих тренутака у њеној каријери догодио се када је 90-годишња жена позвала њену радио-емисију да пита за савете о сексуалном животу са својим 95-годишњим мужем.

Докторка Рут је била одушевљена, те им је пружила практичне савете, наглашавајући да сексуални живот може бити испуњен у било ком добу.

У једној ТВ епизоди своје емисије, Рут је снимала сегменте из своје каде.

Ова неконвеционална сцена је привукла велику пажњу и постала симбол њене способности да се на опуштен и јединствен начин бави темама које су многима непријатне за разговор.

Преживела Холокауст, служила у Хагани

Рођена је као Карол Сигел 4. јуна 1928. године у Карлштату, у Немачкој, као једино дете православних Јевреја. Као дете преживела је Холокауст, након што су је родитељи послали у Швајцарску да би избегла нацистички прогон.

Након рата, емигрирала је у Палестину, где је служила у Хагани, претходници Израелских одбрамбених снага.

Преселила се 1950. године у Француску, где је студирала психологију на Сорбони, а 1956. године је емигрирала у САД, где наставља своје образовање.

Каријеру као истраживач почела је на Универзитету у Колумбији, а предавала је и на бројним универзитетима пре него што је почела да се бави секусалном терапијом.

Ауторка је бројних књига о сексуалности и односима, међу којима су најпознатије Dr Ruth's Guide to Good Sex и Sex for Dummies.

Била је у браку три пута и говорила је да је сваки имао важну улогу у њеним саветима о љубавним везама. Има двоје деце и четворо унучади.

Осим своје професионалне каријере, докторка Рут ће остати упамћена по својој енергији, ентузијазму и страсти за образовањем. 

Документарни филм о њеном животу, Питајте др Рут, премијерно је приказан 3. маја 2019. године.

субота, 13. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару