Читај ми!

За њу је сваки тренутак – модни тренутак, отворена изложба која води кроз каријеру Наоми Кембел

Увек један корак испред – Наоми Кембел је први супермодел који има сопствену самосталну модну изложбу.

За изложбу отворену у лондонском Музеју Викторије и Алберта, манекенка је позајмила одећу из своје приватне колекције. Уз око 80 одевних предмета на изложби су фотографије и предмети из њене личне архиве. Изложба треба да представи блиставу 40-годишњу каријеру Наоми Кембел.

Кустос пројекта, Елизабет Мареј, каже да се међу најзанимљивијим експонатима издвајају хаљина Ива Сен Лорана од белог перја рајске птице и плаве ципеле Вивијен Вествуд mock krok са којих је Кембелова пала на модној писти 1993. године.

Њене везе са великим именима попут Ђанија Версачеа и Александра Меквина обележене су на изложби, бројним хаљинама које је носила на модној писти, за потребе снимања или на посебним догађајима.

Сарадња манекенке и дизајнера из Туниса Азедина Алаје, приказана је у једном делу изложбе. Садржи боди са леопард принтом који је носила на снимању са Хербом Ритсом 1991. и неколико хаљина које су направљене посебно за њу.

„Упознала га је 1986. када је била у Паризу и успоставили су заиста диван лични и професионални однос. Његова одећа чини један посебан део у Наоминој гардероби“, рекла је Мареј.

Супермодел је такође позната по томе што се залаже за младе модне таленте као што су Кенет Изе из Нигерије и британски дизајнер Торисеји Думи.

„Мислим да се утицај Наоми на младе креативне људе и њихову каријеру заиста се не може преценити. Она прави огромну разлику у каријери толиког броја људи када ради за њих, и користи то сазнање са јасним намерама и веома паметно“, сматра кустос изложбе.

Санитарно одело и Барбери огртач

Доказујући да је сваки тренутак за Наоми – модни тренутак, у Музеју су приказане и две комбинације и модели из специјалних прилика.

Прва је светлуцава хаљина бренда Долче Габана из марта 2007. Наоми је тада добила казну друштвено-корисним радом у Њујорку, јер је бацила телефон на своју кућну помоћницу. Тада је из санитарне гараже изашла обучена у – управо ту хаљину.

Друга комбинација показује да Наоми уме да чак и заштитну опрему учини модерном. Током пандемије коронавируса ставила је Барбери огртач преко заштитног санитарног одела, заједно са маском за лице.

„Наоми је била ту ове недеље, видела је изложбу, и било је сјајно видети је како се осврће и размишља о својој каријери. Сваки пут када погледамо неки други одевни предмет, иза тога се појави посебна прича… То је заиста сјајно“, закључила је кустос Мареј.

Поставка „Наоми у моди“ – у Музеју Викторије и Алберта траје од 22. јуна до 6. априла 2025.

четвртак, 27. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару