Читај ми!

Карте за Бијонсе, путовања и хонорари за књиге – зарада судија Врховног суда САД 2023. године

У годишњем финансијском извештају суда објављени су детаљи о томе како су судије Врховног суда Сједињених Држава зарадиле новац у протеклој години.

Карте за Бијонсе, путовања и хонорари за књиге – зарада судија Врховног суда САД 2023. године Карте за Бијонсе, путовања и хонорари за књиге – зарада судија Врховног суда САД 2023. године

Бијонсе је поклонила карте за свој концерт суткињи Кетанџи Браун Џексон, а судија Кларенс Томас је накнадно пријавио два путовања која су била поклон главног донатора Републиканске партије Харлана Кроуа – о чему су медији опширно извештавали.

Четворо судија су откриле финансијске податке о пословима са издавачима и уговорима за објављивање књига.

Извештаји, који покривају 2023. годину, објављени су за осам од девет судија, а судија Семјуел Алито је затражио продужење рока за подношење свог извештаја за 90 дана.

Од судија Врховног суда се тражи да годишње подносе извештаје о поклонима.

Суткиња Браун Џексон добила је од Бијонсе, своје омиљене певачице, четири карте за њен концерт у вредности више од 3.700 долара.

Џексонова, која је изабрана у Врховни суд 2022. године, такође је прихватила два уметничка дела вредна 12.500 долара да буду изложена у њеним одајама. Имала је највише спољних прихода од било ког делиоца правде прошле године.

У међувремену, судија Томас је у овогодишњи извештај укључио и откриће да је 2019. са господином Кроуом отишао на два путовања – једно на Бали и једно у Калифорнију. Путовања су додата као амандман пошто су претходно обелодањена у медијима.

Према извештају, путовање у Калифорнију је било у „приватни клуб", а вероватно је у питању калифорнијски клуб за богате, моћне мушкарце. Судија Томас је наводно и раније посетио овај клуб.

Храна и смештај за оба путовања поклоњени су судији Томасу, али он није изнео тачну новчану вредност путовања.

ПроПублика је прошле године известила да је путовање на Бали 2019. године вероватно коштало чак пола милиона долара.

Као део свог извештаја, један непрофитни интернет портал откиро је да је судији Томасу господин Кроу, магнат за некретнине, скоро сваке године током две деценије финансирао годишњи одмор.

У време када је вест објављена, судија Томас је тврдио да „оваква врста личног гостопримства" не мора да буде део годишњег финансијског извештаја.

Испитивање пропуста довело је до сличних критика других судија прошле године.

Издашни аванси за предстојеће књиге

У петак су судије Нил Горсач, Соња Сотомајор, Брет Каваноу и Браун Џексон навели тантијеме за књиге као део својих прихода.

Суткиња Браун Џексон добила је више од 893.000 долара као аванс за мемоаре који тек треба да буду објављени. Судија Кавано је открио да је примио 340.000 долара за предстојеће „правне мемоаре".

Суткиња Соња Сотомајор је такође пријавила око 87.000 долара тантијема за књиге и хонорар од око 1.900 долара за позајмљивање гласа у анимираној емисији Пи-Би-Еса.

Велики хонорари у издавачком бизнису изазивали су контроверзе у прошлости. Судијама Врховног суда, као и другим државним званичницима, дозвољено је да примају само око 30.000 долара спољног прихода, али приход од књига не улази у ту границу, што омогућава судијама да склапају уносне уговоре са издавачима што за мемоаре, што за стручне књиге.

Само главни судија Џон Робертс, судија Семјуел Алито и суткиња Елена Кејган до сада нису склопили уговоре са издавачима.

четвртак, 20. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије