Читај ми!

Преминуо глумац Харис Бурина

Босанскохерцеговачки филмски и позоришни глумац Харис Бурина преминуо је синоћ у 61. години у Кантоналној болници Зеница. Преминуо је на Одељењу ургентног блока, после тешке болести.

Харис Бурина је рођен 2. фебруара 1963. у Зеници. Године 1982. уписао се на Академију сценских уметности у Сарајеву, Одсек за глуму, као део друге генерације глумаца. На Отовреној сцени ОБАЛА, једној од најзанимљивијих позоришних сцена бивше Југославије која је постављена неку годину после сарајевске Академије, играо је све до 1992.

Био је најталентованији сарајевски глумац осамдесетих година прошлог века. Већ током студија остварује неке од запажених улога у позоришту и на филму: Аудиција, Тетовирано позориште, Отац на службеном путу, Кудуз

Београдска публика га памти по хит представи Запали ме у Београдском драмском позоришту, у којој је играо до јуна 1992, када одлази у Француску.

За недељник НИН је 2007. године пред београдску премијеру филма Нафака режисера Јасмина Дураковића, рекао да „у Босну, у том тренутку" није хтео јер:

„Знам да не бих могао пуцати на своју рају. То није био мој рат", појаснио је у том интервјуу и додао:  

„Ми смо ипак умјетници, не можемо мјерити наше животе преко политике. Можда морамо трпјети политику која нам одређује животе, али не може нам одређивати мисао, памет и љубав. Кад прегледам све оне новинске извјештаје, часописе које моја мајка чува у Зеници, кад погледам те радио и ТВ интервјуе, снимљене емисије, онда се сјетим колико сам провео времена у Србији. Ја стојим иза тога најбољим дијеловима и тијела и срца и разума и не бих се тога одрекао никад."

У ратним годинама деведесетих радио је у Љубљани где је настала његова драма А шта послије? која га је одвела на Единбуршки фестивал у Енглеској. Потом се враћа у Француску где је основао глумачку школу и позориште „La Fenetre“, у којем је настала и његова представа Птице Сарајева.

Након повратка у Босну и Херцеговину наставља рад у позоришту, филму и на телевизији. Запажене су његове улоге у филмовима Go West, у режији Ахмеда Имамовића и Нафака, режисера Јасмина Дураковића, а глумио је и у серији Луд збуњен нормалан.

Бурина је и аутор монодраме Ћоркан за коју му је као инспирација послужио роман Иве Андрића Ћоркан и Швабица, а 2014. године премијерно је извео своју прву стендап комедију И ово…и оно…и све. И монодрама и стендап комедија за кратко време су освојиле и критику и публику у региону и шире. Глумио је и у представама Епитаф (2016) и Тако је говорио Лепи (2017).

Иза Хариса Бурине су два брака и ћерка која живи у Француској.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије