Читај ми!

Истрага о смрти Метјуа Перија: Како је глумац дошао до опасног лека кетамина

Смрт Метјуа Перија од акутног дејства лека кетамина, који се добија на рецепт, предмет је опсежне истраге. Власти испитују где је и како глумац набављао лек, саопштили су званичници полиције Лос Анђелеса.

Глумац Метју Пери је пронађен мртав 28. октобра прошле године у хидромасажној кади у својој кући. Према лекарском извештају, кетамин, који се понекад користи за лечење депресије, пронађен је у траговима, у садржају Перијевог желуца. Ипак, количина пронађена у његовој крви била је отприлике иста количина која би се користила током опште анестезије, показала је обдукција.

То како је Пери дошао до толико кетамина, сада је предмет истраге Полицијске управе Лос Анђелеса уз помоћ Управе за борбу против дрога и америчке поштанске службе, рекао је за Тајмс капетан Одељења за пљачке и убиства Скот Вилијамс.

Кетамин у Перијевом организму  изазвао је прекомерну стимулацију кардиоваскуларног система и респираторну депресију, известио је лекар. Остали фактори који су допринели смрти глумца укључивали су утапање, болест коронарне артерије и ефекте бупренорфина, лека који се користи за лечење поремећаја употребе опиоида, преноси latimes.com.

Глумац је био најпознатији по томе што је у 10 сезона, од 1994. до 2004. године, играо саркастичног и духовитог Чендлера Бинга у серији Пријатељи НБЦ-а. У својим мемоарима из 2022. године, Пери признаје да је почео да злоупотребљава супстанце са 14 година и описује како је добио улогу у Пријатељима деценију касније.

Слава је утицала на његову зависност од алкохола и дрога. У једном тренутку, написао је у својој књизи, узимао је скоро педесет таблета дневно.

Према речима лекара, Пери је био подвргнут терапији инфузије кетамина сваки други дан током одређеног временског периода, али је смањио тај унос, а последња позната инфузија му је била дата недељу и по дана пре смрти.

Медицински стручњаци кажу да кетамин пронађен код Перија у време његове смрти није могао бити из те инфузије јер супстанца обично нестаје у количинама које се могу детектовати три до четири сата након узимања.

Према извештају са аутопсије, Пери је тог јутра око 11 играо пиклбол, а његов помоћник га је последњи пут видео у 13:37.

По повратку у Перијев дом на Блу Сејл Драјву помоћник глумца га је пронашао како плута у води лицем окренутим надоле. Он је извукао Перијеву главу из воде и позвао хитну помоћ. Лекари су по доласку померили тело Перија на травњак, и ту је проглашен мртвим.

Лек који се обично користи као анестетик, кетамин, све више се нуди у приватним клиникама за лечење депресије и других поремећаја менталног здравља, каже др Дејвид Гудман-Меза, специјалиста за медицину и заразне болести на Универзитету Калифорније.

Неки људи га такође рекреативно ушмркавају или убризгавају како би доживели еуфоричне или „дисоцијацијске“ ефекте који узрокују да се неко осећа одвојено од сопственог тела, додао је Гудман-Меза.

У веома високим дозама, може да натера људе да се осећају имобилизовано и да подстакне халуцинације. Лек може такође отежати дисање и повећати напоре за срце. Ако неко већ има коронарну артеријску болест и узима велике дозе кетамина, „то би могло да убрза рад срца, створи већи притисак који артерије немају способност да поднесу“, објаснио је лекар.

Пери боловао од дијабетеса и опструкције пућа

У извештају са обдукције наведено је да Пери није имао друге лекове у свом организму и да је у тренутку смрти био трезан 19 месеци. У његовој кући није било доказа о недозвољеним дрогама или прибору за наркотике.

Пери је такође имао дијабетес и боловао је од хроничне опструктивне болести плућа, која се односи на групу болести које изазивају блокаду протока ваздуха и проблеме са дисањем. Једно време је имао навику да пуши две кутије цигарета дневно.

Лекари су разговарали са особама блиским Перију након његове смрти, а они су описали да је био „доброг расположења“ и додали да је престао да пуши две недеље пре смрти, као и то да се одвикнуо од кетамина.

У Националном институту за ментално здравље САД је 2006. закључено да интравенска доза кетамина има брзе антидепресивне ефекте. Извршено је око 300 клиничких испитивања и они су открили да кетамин изузетно брзо делује у поређењу са традиционалним антидепресивима, и да може да ублажи депресију на период који може да траје данима или недељама.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару