Читај ми!

Гламур у Бриселу – дијаманти краљице Матилде и аквамарини Марије Терезе од Луксембурга 

Луксембуршки надвојвода Анри, са супругом Маријом Терезом, у тродневној је званичној посети Белгији. Синоћњи банкет у замку Лекен био је прилика да краљевске даме изнесу на светлост дана неке од најрепрезентативнијих комада накита.

Краљевске посете увек су празник за очи за љубитеље драгог камења, скупог накита и ексклузивних тоалета. А ове седмице задовољство је двоструко: велики војвода Анри од Луксембурга и његова супруга Марија Тереза у посети су белгијском краљу Филипу и краљици Матилди, док су шпански краљ Фелипе и краљица Летисија истовремено у гостима код холандског краља Вилема-Александера и краљице Максиме.

Уочи официјелног дела програма у Бриселу, краљ Филип и велики војвода Анри су, уз торту од малина, заједнички дували свећице, јер је Филип рођен 15, а Анри 16. априла, па током посете нису изостале ни рођенданске песмице слављеницима. Занимљиво је да су јуче, 16. априла, осим Анрија, рођендан славиле и Филипова најмлађа ћерка Елеонора као и бивша данска краљица Маргрете. 

Двојица суверена су и блиски рођаци, будући да је Анријева мајка, белгијска принцеза Жозефина Шарлота, била Филипова тетка.

Првог дана посете даме су се потрудиле да оправдају очекивања, поготово Матилда, која важи за једну од најелегантнијих припадница краљевских породица. Она је госте дочекала у "премијерном" издању,  Диоровој нежнопинк мантил-хаљини, упареној са ципелама, ташном, рукавицама и токицом идентичне нијансе, у којој је изгледала беспрекорно елегантно.

Велика војвоткиња од Луксембурга не важи за баш најомиљенију особу пратилаца краљевске моде, који често имају критике на њен стил облачења. За посету Бриселу, преко поноћноплаве миди хаљине носила је дезенирани дуги мантил бренда Индалија фешн сивкастоплаве боје, са заврнутим манжетнама и подигнутом крагном и сребрне Прада салонке. Иако би се дало штошта замерити, ова комбинација добро је пристајала њеном стасу и на друштвеним мрежама добила је углавном похвале, чак више од краљице Матилде, чија бледорозе креација као да није најбоље ишла уз облачан и кишни дан. 

Зато је увече била бриљантна. Премијерно обучена светлуцава сребрнобела Армани хаљина прозирних рукава била је Матилдин избор за гала банкет, који је традиционално одржан на крају првог дана посете, у бајковитом амбијенту дворца Лекен, који је Анрија подсетио на детињство и безбрижне дане које је ту проводио док је долазио у посету ујаку и рођацима. 

Белгијска краљица је свој гламурозни аутфит попут Пепељуге на балу употпунила чувеном дијамантском тијаром Девет провинција и Граф дијамантском огрлицом. 

Марија Тереза је за банкет одабрала црну дугу хаљину без нараменица и огртач од тафта у контрастној розе боји, а на себи је носила и импресивни луксембуршки сет накита од крупних четвртастих аквамарина, који се састоји од огрлице, наруквице и минђуша, допуњен белгијском дијамантском тијаром.

Избор дијадема је симболичан за две тесно родбински везане монархије. Тијара Девет провинција, најрепрезентативнији белгијски комад накита оригинално је припадала краљици Астрид, Филиповој и Анријевој баки, док је Belgian Scroll тијару у мираз донела у Луксембург свекрва Марије Терезе, велика војвоткиња Жозефина Шарлота. 

Другог дана посете, посвећеног уметности и економији, обиласцима музеја и катедрале у Ганду, даме су биле у једнобојним комбинацијама. Док је Матилда носила коралноцрвену хаљину бренда Натан, Марија Тереза се определила за тамнозелене широке панталоне и мантил са перјаним украсима на рукавима исте модне куће. Као по договору, и господа су имала кравате у тону, црвену и зелену, али свако супротно од своје супруге. 

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво