Горан Шушљик: Нисам баш добар у „Тајнама винове лозе"

Народно позориште у Београду желело је да после више од три деценије од представе „Принц Растко – монах Сава“ уради на неки начин наставак приче о принцу који се замонашује и постаје на крају светац; 27. јануара премијерно је изведена представа „У име Оца и Сина“. Горан Шушљик је у – главној улози.

Следеће извођење представе је 29. фебруара, али Шушљик каже да једва чека да „обнови сва она осећања са премијере“.

„Били смо узбуђени. То је било узбуђење које је више од једног уобичајеног узбуђења, и сам процес је текао готово необично пријатно, пошто је наравно у позоришту, као и у свим пословима те врсте, стално узбуђиво и напето, нарочито кад се ближи тренутак премијере“, рекао је глумац гостујући у Београдској хроници.

Додаје да се карте брзо продају, и да се нада да ће бити довољно термина да сви они који желе одгледају представу.

„Мислимо да је прича важна, не само у позоришном смислу, него да је она важна и у историјском и у сваком другом смислу, јер Свети Сава – постоји, о њему се често прича, чини ми се исувише и последње време формално“, прича Шушљик, и објашњава како је прошао кроз припреме и одговорност тога да изнесе захтевну ролу: „Једини начин је да урадим, оно што глумци раде, да покушам да то пропустим кроз себе. То је био неки у ствари мој интимни чин, поред тог професионалног дела, занатског дела. Један интимни чин неког дијалога и са тим временом и са тим човеком. Дакле, нисмо правили никакву литургију од представе, тако ни мој лик није лутка која само изговара неке свете речи, него жив човек који је имао доста тога да учини, и учинио је".

„Мислим да је оно што је заиста, по мени најважније, да тај светац јесте човек који је чинио. Дакле, радио, није се склонио од живота, него је решавао огромне проблеме, али био је у сталној тој духовној вертикали која му је помогла да уствари успе и у једном и у другом. Мислим да је он заиста личност, ако може да се каже личност, али ја волим да подсетим да је он човек, да је био човек који може да вам буде заиста узор, и да то не треба олако и формално да прихватамо“, нагласио је Шушљик.

Каже да се цивилизације можда мењају, али да су проблеми различитих цивилизација – на неки начин суштински исти. Ту су велике кризе, потреба да се помире духовно и световно, а како каже глумац, човек пре свега нађе смисао у добром, у лепом, а потрага за разлогом постојања – људе гони, тера, и умирује вековима.

Нови лик у „Тајнама винове лозе“

Трећа сезона серијала Тајне винове лозе почиње са емитовањем на Првом програму РТС-а 19. фебруара. Шушљик се појављује као нови лик. О својој улози не открива много, али каже загонетно: „Нисам баш добар“.

„Драго ми је да сам радио са Луцијом Шербеџијом, с њом никада нисам радио. И она је дивно створење, дивна колегица. Она ми је била директни партнер. Тако, да видећемо...“, рекао је Горан Шушљик.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару