Преминуо творац „Мартија Мистерије“, легендарни Алфредо Кастели

Алфредо Кастели, творац легендарног стрипа „Марти Мистерија“, преминуо је у 77. години. Током вишедеценијске каријере, Кастели је написао велики број стрипова, есеја, сценарија и донео револуцију на италијанској и европској стрипској сцени.

Кастели је рођен у Милану 1947. године, а каријеру у стрипу започео је рано, веж у 16. години када је написао Scheletrino, који је излазио у стрипу Дијаболик.

Наставио је да пише стрипове, попут Pedrito el Drito и Piccola Eva за Универзо, Cucciolo и Tiramolla за Едициони Алпе и Тополино за Мондадори.

Природно талентован и маштовит, врло брзо је своју делатност проширио и на телевизију, пишући рекламе и сценарије. Упоредо са тиме и даље је стварао стрипове.

Приличан успех постигао је 1978. године са авантурама Алана Квотермејна, истраживачу који се бавио археолошким мистеријама, за ког неки сматрају да је био наговештај његове најпознатије креације.

Исте године почео је да сарађује са издавачем Серђом Бонелијем и писао приче за Загора и Мистер Ноа.

Две године касније представио је идеју за нови стрип о њујоршком истраживачу који је испитивао научне мистерије. Најзад, 1982. створио је Мартија Мистерију.

Са Мартијем Мистеријом, Кастели је донео револуцију на пољу стрипске уметности, посебно у Италији, која је почела да се бави модерним и софистицираним темама насупрот традиционалним пустоловинама.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара