Суд избио Маску из џепа 56 милијарди долара, клима се статус најбогатијег на свету

Суд у Делаверу оборио је одлуку „Теслиног“ извршног одбора да Илону Маску исплати рекордну суму од 55,8 милијарди долара у оквиру договора о компензацији. Судија је навела да је то „незамислива сума новца“ и да није фер према деоничарима. Уколико пресуда суда не буде оборена, Масков статус најбогатије особе на свету биће пољуљан.

Одлука суда довела је до пада вредности акција компаније за три одсто, а поједини инвеститори надају се да ће је искористити како би приморали „Теслу“ да реформише своју руководећу структуру.

Процес против Маска покренуо је деоничар Ричард Торнета још 2018. године, када је сума требало да буде исплаћена.

Теслин извршни одбор критикован је да није надгледао ратоборног и наметљивог директора, који се борио против регулатора и истовремено водио неколико других компанија, пише Ројтерс.

Пресуда, на коју ће сасвим сигурно бити уложена жалба, поништава највећу исплату у корпоративној историји. Судија Каталин Макормик утврдила је да су компензацију засновану на акцијама преговарали директори које су били у обавези према Маску.

„Заведени реториком или можда Масковим статусом суперстара, одбор никада није питао питање вредно 55,8 милијарди долара: Да ли је план био потребан да 'Тесла' задржи Маска и испуни своје циљеве“, написала је Макормикова у пресуди.

Маск бесан, статус најбогатијег на свету на стакленим ногама

Уколико не буде оборена, пресуда ће узети прилично велики залогај од Масковог богатства и довести у питање амбициозне планове као и судбину његових бројних компанија.

Први велики пораз на суду милијардер није олако прихватио.

„Никада не оснивајте компанију у Делаверу. Препоручујем Неваду или Тексас ако хоћете да деоничари одлучују“, написао је на мрежи Икс.

„Теслин“ одбор ће сада морати да смисли нови предлог и компензацију за Маска, који није стигао да се наплати због тога што је покренут судски процес.

Маск је више пута притискао одбор компаније да припреми још један велики наградни пакет деоница за њега, неколико година након што је продао значајан удео акција компаније како би купио „Твитер“, наводи Блумберг.

Тренутно поседује око 13 одсто акција произвођача електричних аутомобила, али у последње време више пута је поновио да жели већи удео.

Не осећам се пријатно да развијам 'Теслу' у лидера на пољу вештачке интелигенције и роботике ако не поседујем барем 25 одсто гласа“, истакао је Маск.

понедељак, 22. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару