Читај ми!

Преминуо Роберт Немечек

Роберт Немечек преминуо у 75. години. Вест о смрти великог иноватора у филмској и ТВ индустрији потврдио је његов дугогодишњи пријатељ Димитрије Војнов. Сахрана ће бити одржана у петак у 14 часова на Новом гробљу.

Роберт Немечек рођен је 1949. године у Београду. Био је уредник филмског програма ТВ Политике, Б92, Пинка и РТС-а. У младости, оснивач и басиста групе "Поп машина". Био је не само родоначелник прогресивног рока у ондашњој Југославији него и велики иноватор у филмској и ТВ индустрији.

Велики заљубљеник у филм и музику, оставио је велики траг на домаћу и југословенску уметничку сцену. После активне музичке каријере у Дадову је радио као уредник рок програма. Касније одлази у Велику Британију и тамо изучава музичку продукцију и модерну телевизију. По повратку у земљу, од деведесетих, почео је да мења концепт филмског и забавног програма на телевизијама на којима је радио.

- Од оца сам наследио љубав према стриповима, а врло рано и према филмовима, на шта је утицала Kинотека, која ми је била, иза угла. За разлику од других никада нисам нагињао вестернима, већ су ме фасцинирали стари, па чак и неми филмови - говорио је.

Љубав према музици била је породична. И о томе је говорио:

- Мој прадеда је дошао из Чешке да свира у краљевском оркестру на двору Kраља Милана, пошто у Србији тако нешто није постојало. Мој деда Јосип је имао троје деце и такође је био концертмајстор. Деда је један од оснивача Музичке академије и један од првих предавача, а основао је и Београдску филхармонију и свирао у београдској Опери. Мој отац Јан је ишао његовим путем и рано је отишао у иностранство где је направио каријеру.  

Вест о смрти Роберта Немечека потврдио је његов дугогодишњи пријатељ Димитрије Војнов.

Место и време сахране биће накнадно саопштени.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара