Читај ми!

Преминуо Гастон Глок, творац чувеног пиштоља

Гастон Глок, инжењер који је развио један од најпродаванијих пиштоља на свету, умро је у среду у 94. години, јавила је аустријска новинска агенција АПА.

Преминуо Гастон Глок, творац чувеног пиштоља Преминуо Гастон Глок, творац чувеног пиштоља

Гастон Глок је освојио лојалне обожаваоце међу полицијом и војском широм света са оружјем које је носило његово име. Форбс је проценио богатство Глока и његове породице на 1,1 милијарду долара 2021.

Његов успон почео је осамдеседих када је аустријска војска тражила ново, иновативно оружје.

До тада је компанија „Глок“ производила војне ножеве и робу широке потрошње, укључујући карнише за завесе. Али он је окупио тим стручњака за ватрено оружје и смислио „глок 17“, лагани полуаутоматски пиштољ углавном направљен од пластике.

Револуционарног дизајна – са рамом направљеним од полимера високе чврстоће, на бази најлона и само са клизачем од метала – надмашио је нацрте неколико других компанија и обезбедио му уносан уговор.

Убрзо је овај пиштољ који се лако склапа постало глобални хит. „Набавите себи 'глок' и баците тај никловани женски пиштољ“, каже Томи Ли Џонс у филму Ловци на бегунце (U.S. Marshals) из 1998.

Многи припадници америчке полиције су користили овај пиштољ, а репери су га убацивали у своје риме, попут Снуп Дога у нумери Protocol и Da Glock Ву-Танг клана.  

Амерички војници пронашли су свргнутог ирачког председника Садама Хусеина како се крије са „глоком“ у бункеру 2003. По наводима Њујорк тајмса, пиштољ су поконили америчком председнику Џорџу Бушу млађем.

Заговорници контроле оружја критиковали су Глока због популаризације моћног оружја које је лако сакрити и које прима више муниције од других пиштоља.

Бивши ветеран америчких маринаца, наоружан „глоком“ калибра .45 са шаржером великог капацитета, убио је 12 људи у бару у Таузенд Оуксу у Калифорнији у новембру 2018.

Бели супремаста Дилан Руф „глоком“ је убио девет Афроамериканаца у цркви у Чарлстону, Јужна Каролина, у јуну 2015.

Напад маљем

Сам Глок је ретко одговарао на критике активиста, избегавао је јавну дебату и 2000. године одбио да се придружи другим произвођачима оружја у потписивању уговора о добровољној контроли оружја са владом САД.

Глок је дао само неколико уопштених изјава за штампу, али јавност је током неколико судских процеса добила увид у његов често веома буран приватни живот.

У 70. години, у јулу 1999. године, преживео је покушај убиства када је инвестициони брокер који је управљао његовом имовином унајмио бившег рвача да га нападне гуменим чекићем.

Глок је постао сумњичав према томе како брокер води његове послове и одлетео је у Луксембург да се суочи са њим. Задобио је седам удараца у главу, али је успео да се одбрани. Брокер и унајмљени рвач су осуђени.

Био је 49 година у браку са Хелгом Глок од које се развео 2011. После развода бивши супружници су водили дугу правну битку око алиментације. Убрзо се оженио својом другом, 50 година млађом женом, Кетрин.

Гастон Глок је поседовао вули поред језера и најсавременији центар за коњичке спортове у покрајини Корушкој, где су се бројне познате личности појављивале на забавама.

Иза њега су остали супруга, ћерка и два сина.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару