Читај ми!

Божићни говор британског краља Чарлса Трећег

Као и сваког Божића, и овог 25. децембра, Британцима, али и Комонвелту и свету, обратио се монарх куће Виндзора. Реч је о другом божићном говору краља Чарлса Трећег.

Прошле године, нешто више од два месеца после смрти краљице Елизабете Друге, њен наследник није желео да мења изглед те божићне традиције, која је за Британце, али и Комонвелт, нераздвојиви део празничног ручка и трпезе.

Ове године, међутим, британски суверен решио је да да сопствени печат можда најважнијем годишњем обраћању нацији, али и свету.

Иако седамдесетпетогодишњак, краљ Чарлс одлучио је да стоји, а не да седи, као његова мајка, поред живе божићне јелке са одрживим украсима, док се у позадини види Викторијин меморијал.

Симболика оваквог мизансцена је двојака.

Са једне стране, британски краљ наглашава традицију модерног Божића, коју је у Британију из Немачке увезао супруг краљице Викторије, принц Алберт, чукундеда Чарлса Трећег.

Са друге, његов наступ потцртава не само његов живот, посвећен одржању и очувању човекове околине, већ и увод у сам садржај његове божићне поруке за 2023. годину.

Срж говора је цитат из јеванђеља по Луки: „И како хоћете да чине вама људи, чините и ви њима онако“.

Краљ Чарлс Трећи у тим речима Исуса Христа види не само позив на живот у служби других, што је мото његове краљевске куће, већ и позив на заштиту наше планете као својеврсну „духовну службу“ нашој заједници и потомцима.

Његов говор, снимљен у Бакингемској палати, зато је био посвећен свима, који на било који начин брину о другима.

Британски суверен поздравио је све активисте и волонтере, који су управо због бриге о другима, били позвани на његово крунисање 6. маја 2023. године.

Говор краља Чарлса Трећег пратили су снимци не само крунисања, већ и разних волонтерских хуманитарних активности уже краљевске породице Виндзора – породице принца од Велса Вилијама.

„Божић је такође и време да се сетимо оних, који више нису са нама, али и оних чији се посао бриге о другима наставља и током овог посебног дана. Брига и саосећање, које показујемо другима, једна је од тема Божићне приче, јер су Марији и Јосифу странци понудили склониште када им је било најпотребније“, истакао је у божићном говору британски краљ.

Краљ Чарлс нагласио је да је Божић симбол рођења Христовог, који је „дошао да нас све служи и да сопственим примером покаже да треба да волимо ближњег свог колико и саме себе“.

„Служба другима само је један начин да одамо почаст светом чину стварања, које је, на крају крајева, одраз божанског. То је веровање, које деле све религије. Брига о ономе што је створено, одговорност је људи свих вера, али и људи, који нису верници“, рекао је у свом божићном говору краљ Чарлс Трећи алудирајући на заједничку бригу о планети Земљи.

Он је додао да је током живота „са задовољством посматрао како расте свест о неопходности заштите Земље и света природе као заједничког дома, који сви делимо“.

„У време све трагичнијих сукоба широм света, молим се да учинимо све што можемо како бисмо заштитили једни друге“, поручио је британски монарх.

Он је истакао да је порука да чинимо другима оно што бисмо желели да други чине нама универзална за све три Аврамске вере – јудеизам, хришћанство и ислам, али и друге системе веровања широм Комонвелта и света.

„Те речи нас подсећају да на свет погледамо очима наших суседа и у њиховим ставовима нађемо доброту какву налазимо и у сопственим“, рекао је краљ Чарлс Трећи.

Британски суверен није ни једног тренутка поменуо сукобе у Украјини или на Блиском Истоку, али је говор завршио речима да „свима жели Божић са миром на Земљи и добром вољом према свима – данас и увек“.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару