Читај ми!

Преминуо британски песник Бенџамин Зефанија, звезда серије „Бирмингемска банда“

Британски растафаријански писац и даб песник Бенџамин Зефанија преминуо је у 66. години, осам недеља пошто му је дијагностикован рак на мозгу, саопштила је његова породица у објави на Инстаграму.

У изјави коју је породица поделила на званичном профилу преминулог песника на Истаграму стоји да је његова супруга била уз њега када је преминуо.

„Поделили смо га са светом и знамо да ће многи бити шокирани и тужни због ове вести. Беџамин је био прави пионир и иноватор, толико је дао свету. Кроз невероватну каријеру која укључује огромну количину песама, књижевности, музике, телевизије и радија, Беџамин нам оставља радосно и фантастично наслеђе.”

Бенџамин Зефанија, познати експонент модерне енглеске књижевности, уврштен на Тајмсову листу педесет највећих послератних британских писаца 2008.године, сматрао је да је његова мисија да се бори против мртве слике академске поезије.

Рођен је 15. априла 1958. године у Хандсворту, области Бирмингема који зову и Јамајчанска престоница Европе. Син поштара са Барбадоса и медицинске сестре са Јамајке, због дислексије био је приморан да са 13 година напусти школу.

Тврдио је да је његова поезија укорењена у ритмовима Јамајке и „политике улице“. Своју прву песму извео је у цркви као десетогодишњак, а већ када је имао 15 година његова поезија је била позната у Хендсвортовој афро-карипској и азијској заједници.

Године 1979. преселио се у Лондон и објављена је његова прва збирка, Pen Rhythm. Његова поезија је често била директан одговор на историјске и актуелне догађаје.

Друга збирка поезије, The Dread Affair, објављена 1985. године садржала је низ песама које су нападале британски правни систем. Године 1990. објавио је Rasta Time u Palestini, који садржи поезију и путопис заснован на посети палестинским окупираним територијама.

Његов рад био је под јаким утицајем јамајчанске музике и поезије, а често је био класификован као дуб песник. Такође је објавио низ албума и био је прва особа која је снимила са Вејлерсима после смрти Боба Марлија у част Нелсону Мандели. Мандела је чуо песму док је био у затвору, а касније је затражио да се састане са Зефанијом. Када је 1996. одржан концерт у Манделину част у Ројал Алберт Холу, Мандела је замолио Зефанија да га угости.

Деведесетих објављује све више и излазе му збирке Тalking Turkeis, Inna Liverpool i School’s Out: Poems Not for School. Уједно, све више је наступао ван Европе. Одбио је да прими Орден британске империје 2003. године, а бројни британски универзитети су му доделили почасне докторате.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару