Читај ми!

Краљ Чарлс Трећи тајно профитира од имовине преминулих грађана

Како ексклузивно прености Гардијан, имовина хиљада људи у северозападној Енглеској, захваљујући древном обичају, постајала је део краљеве имовине.

Краљ профитира од смрти хиљада људи на северозападу Енглеске чија се имовина тајно користи као додатни приход комерцијалне имовине круне којом управља његово наследно имање, открива Гардијан.

Војводство Ланкастер, контроверзно земљиште и имање које доноси огромне профите краљу Чарлсу Трећем, прикупило је десетине милиона фунти последњих година по застарелом систему који датира још из феудалних времена.

Финансијска средства позната као bona vacantia, у власништву људи који су умрли без тестамента или познатих најближих сродника, прикупља војводство. Током последњих 10 година, у фондове је прикупио више од 60 милиона фунти. Дуго се тврдило да се, након одбијања трошкова, приходи од bona vacantia донирају у добротворне сврхе.

Међутим, само мали проценат ових прихода се даје у добротворне сврхе. Интерни документи војводства у које је Гардијан имао увид откривају како се средства тајно користе за финансирање реновирања поседа који су у краљевом власништву и који се изнајмљују у комерцијалне сврхе.

Уместо у добротворне сврхе, средства коришћена за одржавање краљевог имања

Војводство у суштини наслеђује средства bona vacantia од људи чија је последња позната адреса била на територији која је у средњем веку била позната као палатин округа Ланкашир и којом је владао војвода. Данас ово подручје обухвата Ланкашир и делове Мерзисајда, Великог Манчестера, Чешира и Камбрије.

Попустљива интерна политика војводства из 2020. дала је званичницима краљевог имања дозволу да користе bona vacantia средства за различите намене у оквиру портфеља који доноси профит. У извештају под кодним именом “SA9”, признаје се да би трошење новца на овај начин могло да доведе до „случајне“ користи за краљев лични приход.

Имовина идентификована у другим документима која је оцењена као прихватљива за коришћење укључује градске куће, викендице, сеоске викендице, пољопривредне зграде, бившу бензинску пумпу и штале, укључујући и ону која се користи гајење фазана и јаребица у Јоркширу.

Изведени радови укључују нове кровове, прозоре са дуплим стаклима, нове бојлере и замену врата и надстрешница. Један документ се односи на реновирање старе сеоске куће у Јоркширу, која је претворена у луксузну стамбену јединицу. У другом пројекту, зграда фарме је претворена у канцеларије за издавање.

Директна зарада за краља

Три извора упозната са расходима војводства потврдила су да је имање користило приходе прикупљене од мртвих грађана да обнови свој профитабилни портфељ имовине, на тај начин донела значајне уштеде за имање.

Преусмеравање овако стечених средстава донело је финансијску корист за краљево имање. Ова пракса помаже да некретнине за изнајмљивање буду профитабилније, што индиректно користи краљу, који сваке године прима десетине милиона профита од војводства – приход за који Бакингемска палата каже да је „приватан“. Раније ове године, у првој годишњој исплати откако је наследио имање од своје мајке, Чарлс је добио 26 милиона фунти од Војводства Ланкастер.

Гардијан је идентификовао десетине људи чији је новац пренет на краљево наследно имање након што су умрли у местима као што су Престон, Манчестер, Барнли, Блекбурн, Ливерпул, Улверстон и Олдам. Неколико њих је живело у запуштеним имањима или социјалним становима који су у супротности са луксузним имањима војводства која су реновинара новцем који су оставили за собом.

Неки од њихових преживелих пријатеља били су згрожени када су сазнали да се њихова имовина користи за реновирање краљевих имања, називајући ту праксу „одвратном“, „шокантном“ и „неморалном“.

Бакингемска палата је одбила да коментарише ове наводе. Портпарол Војводства Ланкастер је указао да је, након смрти његове мајке, краљ подржао наставак политике коришћења новца bona vacantia за „рестаурацију и поправку квалификованих зграда како би их заштитио и сачувао за будуће генерације“.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво