Читај ми!

Колеге и пријатељи се опраштају од Лаушевића: Његова највећа улога био је управо његов живот

Вест о смрти једног од највећих српских глумаца Жарка Лаушевића погодила је многе његове колеге и пријатеље, који истичу да је ово ненадокнадив губитак за српску културу и да нас је заувек напустио велики и непоновљиви Лауш.

Последњу глумачку улогу Жарко Лаушевић остварио је у Херојима Халијарда, а редитељ Радош Бајић истакао је да је смрт великог глумца црни дан за српску културу и кинематографију.

„Тамо одакле се нико никада није вратио отишао је јединствени, велики, непоновљиви и највећи – Жарко Лаушевић. Била ми је част да сарађујем с њим и да му будем пријатељ. Последњи аплауз упућен њему на премијери нашег филма Хероји Халијарда, пре нешто више од месец дана, трајао би вечно да га он сам није прекинуо. Све је то велики Лауш заслужио. Моју велику жалост и осећање ненадокнадивог губитка, деле сви у нашој продукцији 'Контраст студиос' – уз изразе дубоког саучешћа које упућујемо његовој породици“, навео је Радош Бајић.

Лаушевићев млађи колега Милан Марић, који је играо у серији Пад снимљеној по мотивима књиге Година прође, дан никад, опростио се од Лаушевића на друштвеним мрежама уз неколико фотографија великог глумца.

Редитељ и Лаушевићев блиски пријатељ Мирослав Лекић рекао је за РТС да се обистинило оно најгоре, али да ће Жарко заувек остати с њим.

„Заиста сам све време ове Жаркове борбе био убеђен да ће Жарко као и увек до сада изаћи као победник. Нажалост, то се није обистинило. Када вам оде неко тако близак и драг, никад нисте спремни на то и једино што бар за себе могу да кажем да Жарко не може да оде – са Жарком сам сваки дан и у кући и у монтажи и у неким својим разговорима у његовим књигама и у филмовима тако да наше дружење се наставља“, истакао је Лекић.

Иван Карл, директор Филмског центра Србије, рекао је да Жарко Лаушевић као и сваки велики глумац не умире јер то не чине ликови којима је издао пасош за вечност на великом платну и малом екрану.

Нагласио је да ће се у „тужним данима који следе помињати филмови, серије, представе и књиге, а његова највећа улога био је управо његов живот“. „У свом животу Лаушевић је достојанствено прошао све успоне и падове, искушења и жанрове које ниједан сценарио не може да постави“, рекао је Карл.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић оценио је да је Лаушевићева смрт велики губитак за кинематографију. Пантелић је рекао да је Лаушевић „можда последња велика глумачка звезда југословенске кинематографије“.

„Остаје упамћен по изузетним сарадњама са Мирославом Лекићем на филмовима Догодило се на данашњи дан, Боље од бекства и Нож, али и многим другим филмовима иза којих су били Дејан Шорак (Официр са ружом), Здравко Шотра (Браћа по матери)“, навео је Пантелић.

Од глумца се опростио и музичар Момчило Бајагић: „Били смо пријатељи. Глумио је у споту за нашу песму Монтенегро, а и радио сам музику за представу Живот Јованов у којој је он играо.“

Према његовим речима, Лаушевић је био „један од најбољих глумаца на овим просторима". „Дивна особа, имао је тешку судбину. Прерано је отишао", навео је Бајагић. 

Од Лаушевића се опростио и Жика Миленковић из групе „Бабе" речима да ће се увек сећати заједничких сусрета.

Светислав Буле Гонцић, директор Народног позоришта у Београду, рекао је да је Жарко Лаушевић био бескрајно шармантан човек и велики уметник. Гонцић је напоменуо да је био на класи студија глуме заједно са Лаушевићем на Факултету драмских уметности: „Сви смо знали да ће Лаушевић бити велики уметник још на студијама. Лаушевићев шарм био је неодољив и сви смо били почаствовани што је делио класу с нама. Осећали смо да израста у сјајног глумца.“

„Недостајаће нам Лаушевић на позоришној сцени и на филмском платну. Несумњиво био је велики уметник, али таквих људи је увек мало у сваком друштву. Недостајаће нам у сваком случају... Његов карактер, духовитост, интелект...", додао је Гонцић.

Последње збогом Лаушевићу, са Инстаграма је упутио глумац и редитељ Драган Бјелогрлић.

На друштвеним мрежама од колеге су се опростили и глумци Слобода Мићаловић, Гордан Кичић, Павле Менсур и Нина Јанковић Дичић.

Последњи поздрав упутио је и најбољи тенисер света Новак Ђоковић.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару