Читај ми!

Олга Одановић: Ћелава певачица је представа у коју је Јагош усадио своје биће

Последња представа коју је режирао Јагош Марковић била је „Ћелава певачица“ Ежена Јонеска, у Центру за културу Тиват. Синоћ и вечерас играла се за београдску публику, у Народном позоришту. Јагош је усадио своје биће у ту представу, био је мајстор да направи чисту емоцију и да она пређе у публику, каже за РТС Олга Одановић.

Глумица Олга Одановић, гостујући у Београдској хроници, истакла је да је на извођењу представе било баш онако како Јагош заслужује – узвишено, емотивно. Укратко – била је чаролија. 

Олга Одановић истиче да је имала срећу да буде део пројекта који је, испоставило се, била  последња режија легендараног редитеља. Преминуо је 22. септембра.

Како каже, Јагошева жеља била је да баш она игра у тој представи, као и Дубравка Дракић, Сандра Бугарски, Бане Поповић, Момо Оташевић и Бане Видаковић. За костиме у Овој представи била је задужена Марија Марковић Милојев.

„Јагош је усадио своје биће у ту представу и то се осећа. То се прелива према публици, то смо осетили синоћ и он јесте био маг и мајстор да направи чисту, невину емоцију у представи и да та емоција пређе у публику. Ту је био непревазиђен. Знамо се са треће године академије. Ја сам дипломирала 1985., а он 1987. Од тада радимо заједно. Јагош Марковић је мој омиљени редитељ“, истакла је глумица.

"Уверена сам да ће Јагош живети, док год живе његове представе"

Много тога се, каже, променило од 22. септембра, али је уверена да ће Јагош живети, док год живе његове представе.

„Он је у лепоти живео, осећао лепоту, осећао је живот као радост и оно што је нас је све запањало јесте да ми нисмо могли да га повежемо са овим што се догодило. Догодио нам се у ствари апсурд. После комедије апсурда коју је урадио – 'Ћелаву певачицу', у реалном животу се догађа апсурд, у који ми нисмо могли да поверимо и ево не верујемо ни дан данас“, истакла је Олга Одановић.

Глума је, каже Олга, посао који се ради темељно и студиозно, то је маратон, а не спринт. И свако дочека својих пет минута.

Савет младим глумцима је да буду стрпљиви, да раде на себи, да уопште не размишљају о томе шта ће бити и како ће бити. То нико не може да зна. То је у Божјим рукама. Ви имате дар и дар вам је дат од Бога, али мора много да се ради. Таленат није довољан сам по себи. То је и Јагош стално говорио“, рекла је Одаловићева.

Позориште, Олга и Јагош

Олга и Јагош су заједно радили на 22 представе. То је, каже Олга, пола њеног живота.

„Ја сам фактички са Јагошем сазревала глумачки и расла. Ту је било много рада“, рекла је глумица.

Истиче да увек говори оно што мисли, из душе и срца, и да је то део њеног карактера. "Ја се не бавим ничим другим са стране, нити ме то занима. Занима ме само да оно што ја највише волим на свету, оно што је моја највећа љубав, то је позориште, да то позориште постоји и даље", поручује Олга.

У позоришту Бошко Буха сам провела 18 година. И ту сам стицала исто неку километражу. То ми је била велика одскочна даска. Ту је и мој Јагош режирао, од Шекспира, Нушића, Молијера, од Аце Поповића, то су све наши великани. И ту сам негде мало и порасла у тој Бухи. И мене за Буху везује један фантастичан период. Било је друго време, било је лепше време“, рекла је глумица.

Представа „Ћелава певачица“, додаје, говори о оним стварима којима данас не можемо да се похвалимо, а то су отуђеност, безнађе, емпатија, промашене теме у животу, чежње и нада за нечим што јако желимо, али не можемо да досегнемо до тога, а сами смо криви. "И нећемо достићи, никада, ако се не будемо вратили мало себи и ако не будемо признали да треба да будемо људи, пре свега, па онда све остало“, закључила је глумица Олга Одановић.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара