Читај ми!

Могло је и другачије: Како је Џулија Робертс „натерала“ Ричарда Гира да глуме у Згодној жени, Гир о својој улози

Филм „Згодна жена“ из 1990, у коме главне улоге играју Џулија Робертс и Ричард Гир, убраја се у филмски класик деведесетих. Aмеричка романса са елементима комедије, један од најпопуларнијих филмова тог жанра икада снимљених. За главну улогу Робертсова је 1991. номинована за „Златни глобус“ и Оскара.

Романтична комедија је прича о богатом бизнисмену Едварду (Ричард Гир), који је унајмио проститутку Вивијен (Џулија Робертс) како би му правила друштво на пословним састанцима и вечерама. Током филма овај пар се труди да превазиђе све препреке које су последица припадања различитим сферама друштва. Џулија је тада стекла велику популарност публике и постала „америчка драга“.

А могло је да буде сасвим другачије...

Џулија Робертс је добила улогу проститутке Вивијан Ворд.

А првобитно је требало да то буде „оштар уметнички филм“ са „тешким“ завршетком. Међутим, „Дизни“ је на крају откупио права за филм од продуцентске куће која је банкротирала, ангажовао је редитеља Гaрија Маршала и прилагодио сценарио.

Робертсова је морала да иде на аудицију за улогу јер је редитељ желео да види и друге глумице са холивудске А-листе.

„Гaри Маршал је дошао, а зато што је сјајан човек, сматрао је да би било поштено да ме упозна, пошто сам због краха продукцијске куће изгубила место у филму“, рекла је Џулија. Додаје да је редитеља освојила и добила улогу.

Било је предлога да улоге припадну Мишел Фајфер и Ал Пачину.

„Можда би они у главној улози више одговарали оригиналном сценарију, који није имао срећан крај, али хемија између Џулије и Гира могла је да се осети и на екрану, они су пар који зрачи“, рекао је сценариста филма.

Џулија је у великој мери била заслужна за успех филма и зато што је убеђивала Ричарда Гира када су се договарали у стану редитеља Маршала у Њујорку.

„Да будем искрен, још нисам одлучио да ли да глумим у овом филму. Она је седела преко пута мене и убеђивала ме, говорила ми да ћемо се упознати и да смо савршени за овај филм“, рекао је Ричард Гир гостујући у једној емисији.

Редитељ филма Гери Маршал се надовезао: „Хемија имеђу Џулије и Гира у филму је савршена, све је пуцало од љубави, тада сам схватио да публика неће хтети тужан крај.

Замерке публике

После почетног одушевљења, публика је почела да негодује, Едвард и Вивијан својим понашањем крше калифорнијски закон о проституцији, благонаклоно се гледа на живот банкара, њихову похлепу и начин живота.

Ричарду Гиру је због тога било непријатно. У интервјуу за аустралијски Женски магазин истакао је да зато на филм често и заборави.

У филму су такви момци допадљиви што није било у реду. Срећом, данас на то критички гледамо. Током осамдесетих и деведесетих година прошлог века у филму се придавала превелика важност друштвеном статусу. Сматрам да је љубав важнија од новца“, истакао је глумац.

недеља, 07. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару