Читај ми!

Космополитски дух и „правa“ џез певачица, Нада Кнежевић ће бити сахрањена у Алеји заслужних грађана

Бројни поштоваоци џез музике опраштају се од прве даме југословенског џеза Наде Кнежевић. Преминула је у 84. години и биће сахрањена у Алеји заслужних грађана, а по њеној жељи – без комеморације и у кругу најуже породице.

Била је симбол свог времена, али и ванвременска уметница, чији утицај на генерације извођача остаје да траје. Нада Кнежевић рођена је у Београду 1940. Дебитовала је 1956. на концерту Младе снаге на пољу џеза, а годину дана касније снимала је за Радио Београд. Истакнута уметница и добитница награде за животно дело Нада Кнежевић, преминула је у Београду.

Велику популарност стекла је учешћем на опатијском фестивалу 1959. године, са песмом Циганска ноћ која је постала радијски хит.

„Нада је била врло необична жена, и права џез певачица. Ово што се данас зове џез певачицама то је нешто другачије. Нада јесте била права. У време Титове Југославије, када је Тито доводио веома значајне и познате светске личности, она је певала”, каже џез пецачица Нада Павловић.

„Мени је драго да је она за живота била заиста призната и добила је сва признања која постоје, врхунска”, рекла је џез певачица Бети Ђорђевић.

Од домаћих до најпрестижнијих иностраних фестивала, њени наступи очарали су публику и критику, што јој је донело титулу прве Европљанке у светској енциклопедији џеза. Космополитски дух Наде Кнежевић повезивао је домаћу и светску џез сцену.

„Нада Кнежевић је највећа џез певачица коју смо икад имали на простору бивше Југославије. Имао сам срећу да мој први ангажман у иностранству, у Скандинавији и земљама Западне Европе, буде управо са Надом. Она ме је увела у свет џеза. Хвала јој”, изјавио је музичар Јован Маљоковић.

Са „Биг бендом“ наше Телевизије је 1977. године одржала незаборавне концерте у Загребу и Љубљани.

Добитница је бројних награда и признања, међу којима су и повеља Удружења музичара за допринос развоју музичког стваралаштва и награда за животно дело Интернационалног фестивала Нишвил.

Последњи концерт Нада Београду одржала је 1995. године. Памтићемо је као даму југословенског џеза.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво