Читај ми!

Ко је расплакао шпанску краљицу 

Зашто је шпанска краљица емерита Софија, мајка краља Фелипеа, показала ових дана у јавности своју рањиву страну и није могла да сакрије сузе.

На свом последњем појављивању у јавности, шпанска краљица емерита Софија, мајка краља Фелипеа VI, показала је неуобичајену страну свог карактера, расплакавши се приликом именовања свог пријатеља Емилија Лора -Тамајоа за доживотног почасног ректора Универзитета Камило Хосе Села.

Краљица је председавала церемонији доделе тог признања познатом физичару и очигледно свом врло блиском пријатељу, који је сада у видно лошем здравственом стању и у једном тренутку током говора није могла да задржи сузе, што су многи шпански медији пренели.

Њена емотивност и неуобичајена осетљивост у јавности, осим што сведочи о томе да су и краљеви само људи од крви и меса, може да буде показатељ и да је Софија, која ће за који дан напунити 85 година, под већим стресом уочи једног од најважнијих догађаја за шпанску краљевску породицу, са којег ће одсуствовати. 

У уторак 31. октобра њена унука, престолонаследница Леонор, постаје пунолетна и тога дана ће испунити свечану обавезу полагања заклетве Уставу пред Конгресом и Сенатом. Овај свечани чин изјаве оданости Уставу и законима земље, народу и краљу, део је шпанске традиције и обавеза је сваког наследника круне на дан пунолетства.

Након тога у краљевској палати ће јој бити уручен краљевски орден Реда Карлоса III, а потом ће уследити породично славље.

Шпански медији објавили су да ће полагању заклетве присуствовати само родитељи и сестра престолонаследнице, краљ Фелипе, краљица Летисија и инфанткиња Софија, али не и остали чланови краљевске породице.

Софијин супруг, бивши краљ Хуан Карлос, допутоваће специјално за ову прилику из Абу Дабија, где живи у добровољном егзилу од 2020, и вратити се из Мадрида већ током истог дана. Деда престолонаследнице, који је својим бројним скандалима пре абдикације нанео знатну штету популарности монархије, није позван на свечани чин у парламенту, већ ће само присуствовати приватној прослави. 

Присуство баке само би скренуло пажњу на то да деде нема, па је овај традиционални чин сведен само на најужу породицу.

Сестре краља Фелипеа, Елена и Кристина, према писању неких шпанских медија, узнемирене су што краљ емеритус није позван на овај важан догађај, па ни њихово присуство није извесно.

85-годишњи Хуан Карлос би требало да приватним авионом долети рано поподне и, како преносе извори блиски краљевској породици, одабрао је да не остане у Мадриду, јер му није дозвољено да преспава у краљевској резиденцији Сарсуела, која је била његов дом више од 40 година.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару