Читај ми!

Уручене награде Принцезе од Астурије Харукију Муракамију, Мерил Стрип и Елијуду Кипчогеу

На свечаности у Овиједу у Шпанији уручене су награде Фондације принцезе од Астурије. Међу овогодишњим лауреатима су америчка глумица Мерил Стрип, јапански писац Харуки Мураками и кенијски маратонац Елијуд Кипчоге.  

Шпанска престолонаследница, принцеза од Астурије, Леонор, уручила је награде истоимене фондације овогодишњим лауреатима из осам области друштвеног живота.

Реч је о једној од најпрестижнијих интернационалних награда у Шпанији, коју сваке године додељује Фондација основана 1980. године, тада под именом принца од Астурије, садашњег краља Фелипеа Шестог. 

Додели у препуном Театру Кампоамор у Овиједу, коју је преносила телевизија, традиционално је присуствовала цела шпанска краљевска породица. Претходне вечери је у част добитника одржан и пригодан концерт.

Највише медијске пажње привукла је добитница овогодишње награде за област уметности, глумица Мерил Стрип, којој је жири доделио награду због тога што је "оплеменила уметност глуме и омогућила да етика и кохерентност превазиђу њен рад, уз вештину истицања да људска бића, а нарочито жене, морају да привуку пажњу својом јединственошћу и различитошћу".

Овим се Мерил Стрип придружила плејади уметника, досадашњих добитника овог признања, од Пака де Лусије и Педра Алмодовара, преко Вудија Алена, Френсиса Форда Кополе, Боба Дилана, до Енија Мориконеа или Марине Абрамовић.

Култном јапанском аутору, Харукију Муракамију, чија су дела преведена на више од 40 светских језика, уручена је награда за литературу, "због јединствености његове књижевности, њеног универзалног домета и способности да помири јапанску традицију и наслеђе западне културе". На листи досадашњих добитника су велика имена шпанске, латиноамеричке и светске литературе, попут Марија Варгаса Љосе, Гинтера Граса, Дорис Лесинг или Артура Милера. 

 У области спорта, награда је уручена највећем маратонцу свих времена, светском рекордеру Кенијцу Елијуду Кипчогеу, једином човеку на свету који је маратонску стазу успео да истрчи за мање од два сата и који је због своје стратегије добио надимак Филозоф. 

Кипчоге се придружио легендама светског спорта, попут Сергеја Бупке, Карла Луиса, Штефи Граф и Михаела Шумахера, који су до сада освојили ово признање.

Награде су уручене и добитницима из још пет области друштвеног живота, а уз сваку од награда иде и чек на 50.000 евра. Услов је да се добитник појави на додели, што није био случај, рецимо, са Бобом Диланом који је 2007. освојио признање али је, ипак, остао ускраћен за новац.

 Шпанска престолонаследница, која је последњих дана веома активна у обавезама, како државним, тако и оним на војној академији, за десетак дана постаје пунолетна, па ће од тога дана, између осталог, преузети од оца и председавање Фонду принцезе од Астурије. 

 

 

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару