Читај ми!

Имао је више награда, него година – поштоваоци се опростили од Јагоша Марковића

У Великој сали Народног позоришта у Београду, одржана је комеморација поводом смрти редитеља Јагоша Марковића. "Био је Моцарт по таленту" и "синоним за позориште", рекле су његове колеге и пријатељи, одајући пошту познатом редитељу.

Комеморативни скуп у националном театру почео је одломцима из представа које су у протекле три деценије стекле култни статус. Уследио је вишеминутни аплауз.

Редитељу коме је Талијин храм, од 12. године био духовно уточиште, последњи поздрав упутили су управници београдских позоришта.

„Јагош је од имена постао одредница, Јагошева представа, Јагошева естетика, Јагошев глумац, Јагошева емоција. Његово име постало је део језика, део наслеђа које ће заувек живети.То је дефиниција великана“, рекао је Светислав Гонцић, директор Народног позоришта у Београду.

У Југословенском драмском и Београдском драмском позоришту представе Јагоша Марковића остаће још дуго на репертоару. Тамара Вучковић Манојловић осврнула се на покретачку енергију која је укључивала свакога, од портира до главних глумаца. Ове године била је планирана и нова представа у Звездара Театру.

„Смејали смо се причајући о мукотрпном животу несрећних туриста и могућности да их преселимо са сунца под светлост рефлектора. Разговор смо завршили договором да се видимо крајем овог месеца. ‘Кад се вратим у Београд’, рекао је. Ја ћу вероватно и веровати и чекати и све ово што се сад догађа је можда само још једна велика позоришна илузија, пријатељу мој“, навео је академик Душан Ковачевић, директор Звездара Театра.

У говорима најближих сарадника смењивали су се сузе и смех, емоције и духовност.

За крај, како другачије – овације...

Породица, пријатељи и поштоваоци, испратили су га на вечни починак у Алеји заслужних грађана.

Марија Марковић Милојев, костимографкиња, ћерка Јагоша Марковића, опростила се од оца речима: „Ми сви желимо једно, да нас види окупане љубављу, радошћу и весељем, песмом и игром да се са нама радује како је само он умео. Умео је да нам каже, ‘је л’ знате када умрем, не идем нигде? Је л’ знате то? Је л’ знате да ћу само да легнем да спавам’.“

Позоришном нумером Шта ће бити ко то зна, коју је у младости испевао Јагош Марковић, спуштена је завеса на каријеру и живот великог уметника.

Редитељ Јагош Марковић преминуо је у 58. години живота. Имао је више награда него година.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара