Читај ми!

Гламурозно и свечано на првом златном краљевском јубилеју у шведској историји 

Шведски краљ Карл Густав прославио је златни јубилеј, 50 година на трону. Завирили смо на неке од манифестација и преносимо вам делић атмосфере.

Уз краљевски гламур, свечане тоалете, драгуље и тијаре, у Шведској је обележен златни јубилеј краља Карла XVI Густава.

На прославу су били позвани и припадници краљевских породица других скандинавских земаља. Данска краљица Маргрете, најдуже владајући монарх Европе, која је свој златни јубилеј имала прошле године, дошла је са сином, престолонаследником Фредериком, снахом Мери, те сестром краљицом Ана Маријом од Грчке и Данске. Норвешки краљ Харалд, краљица Соња и престолонаследник Хокон такође су учествовали на слављу, као и председници Финске и Исланда.

Одржан је низ пригодних манифестација, од божје службе и поздрављања окупљених грађана са балкона краљевске палате, свечаног концерта у Стокхолмској опери, вожње краљевском кочијом, до гала банкета, на којем су даме приказале сву раскош својих тоалета и накита из краљевских трезора. Данска и норвешка краљица и овог пута су решиле да укрсте "тешко оружје" - Маргрете је носила свој чувени бисерно-дијамантски сет, док је Соња посегла за импресивним норвешким смарагдима, комплетом накита познатом као "смарагди принцезе Жозефине".

Карл XVI Густав први је краљ у шведској историји који је прославио златни јубилеј. Ниједан монарх до сада није владао толико дуго. Пре тачно педесет година преузео је престо од свог деде, краља Густава VI Адолфа. Краљевску породицу задесила је велика трагедија док је Карл Густав још био беба, када је његов отац, принц Густав Адолф, трагично изгубио живот у авионској несрећи. 

Као четворогодишњи дечак већ је постао престолонаследник, доласком на трон његовог деде, а са 27 година, после његове смрти, и краљ.

Годину дана пре ступања на престо, на Олимпијским играма у Минхену упознао је Силвију Зомерлат, девојку немачко-бразилског порекла, која је ту била ангажована као преводилац и хостеса и у коју се заљубио на први поглед. Будући да се његов деда противио браку са женом без "плаве крви", Силвијом се оженио тек када је постао краљ. 

Силвија и Карл Густав имају троје деце и осморо унучади. Престо ће наследити њихова најстарија ћерка, принцеза Викторија. 

Судбина је хтела да се Викторијин супруг, принц Данијел, родио истог дана када је њен отац постао краљ, па је уз златни јубилеј шведског краља, прослављен и рођендан његовог зета.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару