Читај ми!

Делфин од Белгије - непризната принцеза, модни плагијатор или шаљиви критичар монархије

Да ли се дуго непризната белгијска принцеза Делфин својим стилом подсмева монархији?  

Принцеза Делфин, полусестра белгијског краља Филипа, која је дуго водила правну битку да докаже да је ванбрачна ћерка бившег краља Алберта, интригира својом појавом и не уклапа се у шаблоне европске аристократије.

Њен модни избор на недавној прослави Дана државности, изазвао је бројне полемике на друштвеним мрежама. И док се други гложе око тога да ли је копирала хаљину Кејт Мидлтон, не можемо а да се не запитамо да ли се Делфин у ствари дискретно подсмева монархији и начину живота краљевских породица. 

 Прослава Дана државности и десетогодишњица на трону белгијског краља Филипа била би још једна помало досадна краљевска манифестација, да дуго непризната принцеза, Делфин од Сакс Кобурга, није украла шоу, појавивши се у хаљини чији је свилени материјал сама дизајнирала и коју је, по њеним нацртима, израдио један модни атеље.

Упадљиво шарена и весела, са насликаним срцима и детаљима од штраса у облику срца, хаљина је пажњу јавности привукла и тиме што кројем неодољиво подсећа на елегантну зелену хаљину коју је недавно на паради у Лондону носила Кејт Мидлтон, изазивајући дивљење својом грациозношћу. 

Огласио се чак и сингапурски креатор хаљине принцезе од Велса, Ендрју Гн, рекавши да је у питању "срамни плагијат".

У атељеу који је сашио спорну хаљину кажу да је у питању само сличан модел и да су се руководили Шанел стилом из 60-тих година. Критичари моде сматрају да, по истој логици, има елемената за тврдње да је и хаљина Кејт Мидлтон плагијат, будући да и она копира Шанел стил.

Модни укус полусестре актуелног белгијског краља Филипа није први пут на мети. Откако је, после правне борбе дуге 20 година да докаже да је ванбрачна ћерка бившег краља Алберта II, пре три године коначно постала део краљевске породице, 54-годишња Делфин не престаје да интригира јавност. 

По професији уметница и сликарка, и на прослави Дана државности пре две године, Делфин је својим "фанки" стилом шарене хаљине са беретком од истог материјала многе заинтригирала, али и побрала критике да је непримерено одевена. 

Сада је "пародијом" хаљине Кејт Мидлтон, неприкосновеног узора у свету краљевске моде, само долила уље на ватру. И то неизмерно се забављајући у целом процесу.

Стекли смо утисак да је, онако неконвенционална и пркосна, константно проналазила прилику да се на суптилан начин наруга монархији, строгим краљевским протоколима и правилима одевања са једне стране, али и дубоком моралном хипокризијом са друге, те да је то све заједно део једне мале "освете" за све оно што је претрпела борећи се годинама да докаже своје порекло. 

Томе у прилог иде и чињеница да је недавно јавности показала и своју нову инсталацију, аутопортрет фигуру "Делфинекен Пис", (своју верзију белгијског симбола, Манекен Писа), као оличење љубави према себи и сопственим несавршеностима, упорности и као стално подсећање да се живот не схвата превише озбиљно. 

Можда нисмо у праву. 

Али сигурни смо да ће Делфин и убудуће уносити мало живости у уштогљене привиде савршености европских монархија, и да ће даме из краљевских породица помно пратити сваку следећу параду у Бриселу 21.јула.

Ко зна шта све принцеза Делфин још смишља.

 

 

 

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару