Читај ми!

Светови Ђине Лолобриђиде – Италијани негују сећање на своју Лоло

Ђина Лолобриђида, која је преминула у јануару ове године у 96. години, оставила је велики траг на међународној уметничкој сцени. Италијанска глумица холивудске славе, до последњег тренутка је показивала како изгледа бити и понашати се као дама. Лоло, како су је Италијани звали, 4. јула би напунила 97 година.

Ђина потиче из једне врло занимљиве породице. Њен отац је био познати произвођач намештаја, а остали чланови породице су били спортски новинари, политичари, клизачице... Бака јој је доживела сто година што у то време није било баш уобичајено. Њена глумачка каријера је кренула од избора за Мис Рима, па затим и Мис Италије, а касније, педесетих година, Италијани су је прозвали Лоло, и почела је да снима између Чинечите и Холивуда. Лоло је радила са најпознатијим режисерима и глумцима.

 „Ја сам једна звезда“, певала је Ђина Лолобриђида онда када се телевизија гледала у црно-белој боји. Звезда великих црних очију, експлозивног осмеха и тена попут перле, са телом у облику пешчаног сата, интелигентна и врло талентована како за певање, тако и за сликање, вајарство и глуму те како је то она сама, на крају каријере, рекла: „Волела бих да ме се сећају изнад свега као уметнице а онда, зашто да не, и као глумице.“

„Популарност ме је пратила читавог живота и то јесте помало тешко, али након педесет година људи ме нису заборавили, тако да сам очигледно оставила неки траг.“

Рођена у малом месту Субијако у предграђу Рима, остала је поносна на своје корене, како причају њени пријатељи.

„Куда год да је ишла говорила је да је из Субијака. Била је баш поносна и ја се сећам да ме је учила да цртам када сам имао пет година, а касније сам је радо пратио на многим светским дешавањима. Били смо на концерту Лајзе Минели, на концерту Мајкла Џексона“, сећа се Ђорђо Орланди, пријатељ Ђине Лолобриђиде.

Ђина је на Академији лепих уметности у Риму студирала сликарство и вајарство, а како би се издржавала у то време, продавала је своје карикатуре цртане угљем. Умела је да пева и да глуми, а у позним годинама живота бавила се и фотографијом.

Башта њене виле у Вија Апија Антика у Риму била је препуна њених фантастичних скулптура. И мада нема много слика унутрашњости њене виле, оне ретке приказују да је волела црвено и златно, те да је кућа била препуна слика и фотографија.

Ђина, која се 1949. удала за словеначког лекара Милка Шкофича, с којим је добила Андреја Милка Шкофича, бака је Димитрија рођеног 1993. Након што се развела, новинари су писали о њеним љубавним везама, а шпански лист Мундо је 2011. објавио да се у Барселони тајно удала за Шпанца Хавијера Ригу, млађег од ње 34 године, иако тај брак нигде није регистрован те га је касније црква поништила.

Нажалост, након њене смрти почела је битка за наследство између њеног сина и унука, самог Ригоа, који тврди да је брак валидан и да има право на део наследства, те Андреа Пјацоле, тридесетпетогодишњака који је био председник Ђинине компаније Vissi d'arte и особа која је о свему бринула док је славна глумица била жива. Он је наиме управљао свиме што је глумица поседовала и који од 2015. живи у њеној вили.

Њега оптужују да је искоришћавао глумицу која је због година имала потешкоћа у сналажењу у свакодневном животу, мада многи њени блиски пријатељи то демантују јер је Ђина остала луцидна до самог краја, док је Пјацола ожењен и има ћеркицу рођену 2020. коју је назвао Ђина.

Пошто је отворен и последњи тестамент који је оставила глумица, половина њеног богатства, од чега недостаје девет милиона евра који су нестали, одлази њеном сину мада гласине говоре да је желела да га се одрекне, што јој није дозволило италијанско правосуђе, те асистенту Пјацоли, чији је задатак да промовише њен лик и дело.

„Јако ми је тешко да сагледам шта сам све до сада урадила. У сваком случају сам срећна што сам и даље популарна, јер бити популаран значи бити вољен, с лепим односом с публиком и то је за мене заиста важно. Направила сам много тога, ја сам оно што јесам и изражавам се делима која стварам. Ја сам увек радила, и радим, и радићу јер имам још много тога да кажем. Све док ме неко одозго не позове“, говорила је Ђина.

Но када се то догодило 16. јануара ове године, Италијани нису штедели лепе речи у знак сећања на њихову Лоло.

Ђинина дела никада неће бити заборављена, она је добила неколико Златних глобуса, 2018. своју звезду на холивудском Булевару славних, небројено много награда, а све до 8. октобра у Istituto Centrale per la Grafica у Палати Поли у Риму, у току је изложба посвећена животу и делу славне глумице под називом „Ђинини светови“, која обухвата вечеру са Салвадором Далијем, позирање са Фиделом Кастром и заиста много других фотографија и дела која сведоче о томе какав је живот имала глумица до самог краја.

понедељак, 24. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару