Читај ми!

Си Ђинпинг и Бил Гејтс – састанак старих пријатеља у вртлогу међународне ескалације

„Верујем у амерички народ“, истакао је кинески председник Си Ђинпинг у срдачном сусрету са „старим пријатељем“ оснивачем Мајкрософта Билом Гејтсом, који је рекао да је почаствован што је имао прилику да поново разговара са лидером Кине.

Кинески председник Си Ђинпинг назвао је оснивача Мајкрософта Била Гејтса „старим пријатељем“ и рекао да се нада да би могли да заједно раде на активностима које ће ићи на добробит и Кине и САД.

На састанку у Пекингу у гостинској резиденцији Диаојутаи, где кинески лидери традиционално дочекују високе стране госте, Си је рекао Гејтсу да му је веома драго што га види након неколико година и описао га као првог америчког пријатеља са којим се састао ове године.

„Често кажем да темељ америчко-кинеских односа лежи у њиховим људима. Верујем у амерички народ. Уз тренутну глобалну ситуацију, можемо да спроведемо активности које су од добробити за ове земље, њихове људе и човечанству у целини“, истакао је Си.

Гејтс, који је у Пекинг стигао у среду, рекао је Сију да је почаствован што је имао прилику да се састане са њим.

„Увек смо водили сјајне разговоре и имамо много важних тема о којима ћемо дискутовати. Био сам веома разочаран што нисам могао да дођем у посету претходне четири године, тако да сам веома узбуђен што сам се вратио“, срдачан је био амерички милијардер и филантроп.

Кинески председник је престао да путује у иностранство скоро три године након што је Кина затворила границе током пандемије, а од отварања земље његови састанци били су већином са званичницима других држава.

Неколико директора великих компанија посетило је Кину од отварања граница почетком године, али су се они састајали са владиним министрима. Гејтс је први који се састао са Сијем.

Њихов последњи званични састанак десио се 2015. године на маргинама форума Боао у провинцији Хајнан. Почетком 2020. године, Си је написао писмо Гејтсу у ком му се захвалио на напорима његове фондације и помоћи Кини у борби против пандемије ковида.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара