Преминуо легендарни џез трубач Душко Гојковић

Истакнути светски џез трубач, композитор и аранжер Душко Гојковић преминуо је синоћ у Минхену у 92. години.

Поникао у Биг бенду РТС-а, током професионалне каријере изградио је сопствени стил свирања препознатљив по прецизности, бриљантности технике, топлом звуку и мелодичности која се нарочито истицала у његовим композицијама. Његов живописни уметнички пут представља на својеврстан начин пола века историје џеза, на чији је стилски развој и сам утицао.

Као извођач наметнуо је високе техничке стандарде, градећи се као уметник свирао је са свим великанима џеза – и постао један од њих. Од 1955. године наступао је са истакнутим музичарима, међу којима су Дизи Гилеспи, Џери Малиган, Стен Гец, Сони Ролинс, Ли Кониц, Чет Бејкер, Вуди Херман, Џони Грифин, Мал Волдрон, Фил Вудс, Томи Фланаган, Кени Кларк, Мајлс Дејвис, Оскар Петифорд, Дјук Џордан, Слајд Хемптон и многи други.

Рођен је 1931. године у Јајцу (БиХ), завршио је Музичку академију у Београду (1953). Свирачку каријеру започео је рано, у Диксиленд оркестру, а већ са осамнаест година постао је члан Биг бенда Радио Београда. Каријеру наставља у Западној Немачкој, а 1961. године добија стипендију за студије на Берклију.

Након студија постаје члан бенда Мајнарда Фергусона. Рад са тим музичарем значајно је утицао на његову репутацију одличног биг бенд музичара и изванредног солисте. По повратку у Европу, формирао је свој секстет и 1966. године снимио свој први албум Swinging Macedonia, са музиком коју је оригинално компоновао инспирисан музиком Балкана. Албум се данас сматра каменом темељцем балканског џеза. Године 1968. настанио се у Минхену, где је основао свој први биг бенд, са којим је радио до 1976. године. Десет година касније основао је ансамбл са којим је наступао до краја живота.

Гојковићева дискографија обухвата преко 200 албума, од којих је преко 30 објавио под својим именом и ауторством музике. Међу истакнутим албумима се издвајају: Soul Connection, Bebop Citi, Balkan Connection, Balkan Blue,  In My Dreams, Samba do Mar (2003) i A Handful of Soul, Samba Tzigane и Latin Haze.

У Биг бенду РТС-а Душко Гојковић је био и шеф диригент и солиста ансамбла. Такође, специјално за тај оркестар урадио је велики број аранжмана који су и данас део сталног репертоара.

Музичка продукција РТС-а се са тугом опрашта од великог професионалца, врхунског џез музичара, а пре свега колеге, учитеља и пријатеља који је својим саветима несебично подстицао генерације младих музичара који су свирали у Биг бенду РТС-а.

„За мене је Душко Гојковић један од најзначајнијих џез музичара 20 века. Његов звук трубе, композиције, аранжмани, рад са ансамблима и Биг Бендом Радио телевизије Србије, обележили су свих 75 година нашег оркестра. Лично пријатељство, стицање знања и привилегија заједничког музицирања, део су мог музичког бића, заувек. Душко Гојковић,  легенда џеза, отишао је у џез легенду!“, истакао је Драгослав Фреди Станисављевић, Извршни директор Музичке продукције РТС-а.

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару