Опроштај од Танасија Узуновића у Народном позоришту: Глумца до последње ћелије

Комеморација драмском уметнику Танасију Узуновићу (1942-2023) одржана је на Великој сцени његове матичне куће, у Народном позоришту у Београду. Узуновић је сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Првак Драме Народног позоришта, глумац Танасије Узуновић Таса преминуо је 10. марта у 81. години. Од барда српског и југословенског глумишта опростиле су се колеге, пријатељи, породица и поштоваоци.

Опроштај од јединственог господина, нашег Чарлтона Хестона, на сцени на којој је пре само два месеца маестрално тумачио лик Зарије Вучића у дуговечној Великој драми.

„Замишљао сам га као престолонаследника неког измишљеног престола кога се он својевољно одрекао, због своје највеће љубави према једној госпођи, а та госпођа звала се глума“, рекао је Петар Божовић.

Кад си већ глумац мора да се глуми истински, да ти језа пролази кроз кости, а не да си лажни врач забављач, говорио је Танасије.

„Оштар, жустар, праведан и глумац до последње ћелије. Није био опште глумачко место, а још мање шаблонска кутија устајалог градског шарма“, навела је редитељка Вида Огњеновић.

„Ако ће нечије место остати упражњено то ће бити твоје. Због посебности, због специфичности уметничког израза, због глумачког господства и урођеног племићког држања, чак и када си играо пробисвете“, нагласио је драмски писац и редитељ Синиша Ковачевић.

Отишао је Хамлет, Касија, Верховенски, Барон Бах, Јапанац, Тадија, Рајко Малешевић, Краљ Петар.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво