Читај ми!

Девет деценија Џона Вилијамса - без његове музике нема Силе, а диносауруси не ходају Земљом

Џон Вилијамс пуни 90 година. Најпознатији филмски композитор на свету не показује знаке „успоравања у каријери“ и пун је планова.

Петоструки добитник Оскара, творац многих од најпознатијих филмских музичких тема свих времена - од Ратова звезда до И-Тија и Харија Потера, завршава рад на музици за два нова филма и, ако пандемија дозволи, планира да од априла до новембра одржи концерте са најмање пет оркестара.

Осим што наставља да ради са редитељем Стивеном Спилбергом, Вилијамс је спремио и нови албум са Берлинском филхармонијом.

Издање албума Џон Вилијамс: Концерт у Берлину, заправо је снимак композиторових концерата од 14. до 16. октобра са Берлинском филхармонијом.

Снимак који траје 93 минута укључује многе познате Вилијамсове мелодије - Ратови звезда, Парк из доба Јуре, Супермен и неколико мање познатих комада, укључујући Соло: Прича из Ратова звезда и Елегију за виолончело и оркестар

Берлински албум би се могао сматрати пратећим делом за прошлогодишње издање Џон Вилијамс: Уживо у Бечу, који је био још један пример америчког композитора који диригује једним од најпознатијих европских оркестара.

Вилијамс планира Бечке концерте 12. и 13. марта.

Добитник почасти Кенеди центра, 23. јуна ће поново посетити то здање и најављује Гала концерт за 90. рођендан у Вашингтону, на којем ће осим његових колега музичара, наступити и Вилијамсов дугогодишњи филмски сарадник Стивен Спилберг. Пријатељи и колеге, као и поштоваоци Вилијамсовог лика и дела, честитају му улазак у десету деценију живота на друштвеним мрежама.

Вилијамс тренутно завршава рад на музици за Спилбергов следећи филм - Фабелманови, који је инспирисан Спилберговим детињством у Аризони, а чија се премијера очекује 23. новембра.

Фабелманови означавају њихову 29. филмску сарадњу од Шугарленд експреса, њиховог првог заједничког остварења, 1974. године.

Седамнаест од 52 Вилијамсове номинације за Оскара (рекорд свих времена) односи се на Спилбергове филмове, укључујући Ајкула, Шиндлерову листу и И-Ти.

Вилијамс такође ради на музици за пети филм о Индијани Џонсу, који би требало да буде објављен средином 2023. Наставља да пише и музику за концертне дворане.

Након његовог популарног успеха са Ратовима звезда из 1977. године, Вилијамс је почео да диригује извођењу својих дела на наступима, што је на крају учинило филмску музику компонентом поп концерата, пише Варајети.

Вилијамс је постао и нека врста рок звезде на концертној бини, са десетинама хиљада обожавалаца који су махали пластичним светлосним мачевима у ритму његове музике.

Композитор Дејвид Њуман, који често диригује филмском музиком на концертима уживо, наводи Вилијамсов 14-годишњи стаж као музичког директора Бостон Попса (1980-93) као полазну тачку која је на крају довела до данас популарних музичких доживљаја - и уживо и на филму. 

„Џон је убедио прилично конзервативну институцију да пушта све више и више филмске музике, као што су оркестри светске класе попут оних у Берлину и Бечу који сада свирају филмску музику на концертима. Били би незамисливи без Џонове упорности да представи не само своју музику, већ и цео свет филмске музике", рекао је Њуман.

Вилијамсова дуговечност у послу изненађује чак и његове најближе колеге. Музику за филмове и ТВ пише од 1958. године.

Још увек ради као врхунски клавијатуриста за друге композиторе, укључујући Алфреда Њумана, Елмера Бернштајна и Џерија Голдсмита.

„Без Џона Вилијамса, бицикли заправо не лете, нити метле на такмичењима, нити има правих црвених огртача... Диносауруси не ходају земљом. Нема чуда, не плачемо, не верујемо. Џоне, ти удахнеш веру у сваки филм који смо снимили", рекао је Спилберг када је Вилијамсу уручивао награду за животно дело Америчког филмског института.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару