Читај ми!

Шест занимљивости о седам деценија на трону краљице Елизабете Друге

Обележава се тачно седамдесет година од када је краљица Елизабета Друга ступила на трон након смрти свог оца, краља Џорџа Шестог. Она влада дуже од било ког другог монарха у британској историји.

Упркос толиким годинама владавине, краљица Елизабета је 2021. године одбила да прими награду за „најстарију жену године“ коју додељује часопис Олди уз образложење „да је човек стар онолико колико се осећа старим“.

Неочекивано – краљица

Када је рођена у Мејферу 1926. године, принцеза Елизабета (сада краљица) и њена породица нису очекивали да ће једног дана баш она постати монарх. Мислили су да ће живети релативно „нормалним“, иако привилегованим, животом.

Али све се променило у децембру 1936, када је њен стриц, краљ Едвард Осми абдицирао,  а њен отац постао краљ. Тако је десетогодишња Елизабета постала следећи наследник британске круне.

Елизабета и Други светски рат

Данашња краљица имала је својеврсну улогу у ратним дешавањима. Обратила се деци Комонвелта заједно са својом сестром, принцезом Маргарет на Би-Би-Сију, захваљујући им на храбрости и стрпљивости: „Трудимо се да учинимо све што можемо да помогнемо нашим морнарима, војницима и ваздухопловцима, а такође покушавамо да сносимо свој део терета који доноси рат.“

Године 1945. придружила се Помоћној територијалној служби, обучавала се за механичара и постала прва жена чланица краљевске породице која се придружила оружаним снагама као активни члан.

Шеста краљица крунисана у Вестминстерској опатији

Елизабета Друга је крунисана 2. јуна 1953. године у Вестминстерској опатији. Она је тридесет девети суверен, и шеста краљица крунисана у тој опатији.

Прва је била краљица Мери Прва Тјудор, која је крунисана 1. октобра 1553. године. Краљичина бака Мери од Тека, стара 81 годину, била је прва краљица која је видела своје унуче на трону, међутим, умрла је пре крунисања.

Златни и сребрни конци

Хаљина коју је краљица носила на крунисању, коју је дизајнирао британски модни дизајнер Норман Хартнел, направљена је од белог сатена и извезена златним и сребрним концем са амблемима Уједињеног Краљевства и Комонвелта.

После крунисања, краљица је носила хаљину још шест пута, укључујући отварање парламента на Новом Зеланду и Аустралији 1954. године.

Шест и по деценија уз краљицу

Принц Филип, војвода од Единбурга, преминуо је 2021, у 100. години. У браку са Елизабетом био је 73 године, а као супруг британске краљице провео је пуних 65 година, и зато је личност која је била у најдужем браку са једним британским монархом.

Однос краљице Елизабете и принца Филипа почео је као младалачка љубав на први поглед.

Војвода од Единбурга помогао је краљевској породици да буде присутнија на телевизији уместо на радију, а први је њен члан који је урадио ТВ интервју.

Позивница за принца Чарлса

Принц Чарлс је био прво дете које је присуствовало крунисању своје мајке као суверена. Принцеза Ана није присуствовала церемонији јер се тада „сматрало да је премлада“.

Принц Чарлс је добио специјалну ручно осликану дечју позивницу за крунисање своје мајке.

Иначе, церемонији краљичиног крунисања у Вестминстерској опатији присуствовао је укупно 8.251 гост.

субота, 06. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару