Краљица 90. рођендан обележава шетњом

Британска краљица Елизабета Друга у четвртак пуни 90 година, али тог дана не планира велику прославу с ватрометом како би обележила велики дан који, с нестрпљењем, очекује цела Велика Британија.

Монарх који је најдуже на престолу у британској историји планира да се тог дана прошета парком дворца Виндзор и да проведе вече са породицом, док ће помпу и церемоније оставити за званичну прославу свог рођендана.

Рођендан британске краљице обележава се два пута сваке године, прво на сам дан рођења, 21. априла, и други пут, званично, у јуну, када су веће шансе да време буде сунчано и суво за параду.

Краљична уобичајена уздржаност поводом рођендана није спречила националне медије да буду препуни подсећања на предстојећи јубиларни рођендан.

Телевизија Ај-Ти-Ви емитовала је документарни филм Наша краљица са 90 година, а часопис Татлер не само да је објавио ново издање са краљицом на насловној страни, већ је и објавио посебан додатак у њену част.

Обележавање рођендана у четвртак сматра се генералном пробом званичне прославе са бројним церемонијама, планираним за почетак јуна. Тиме се такође отвара рођенданска сезона, која ће трајати пуних шест недеља, да би се завршила стотинама великих и малих прослава.

„У јуну се све дешава. Тада је велики спектакл, са уличним прославама и свачим“, открила је Софија Мани-Коутс, једна од уредника Татлера. „Од сада ће извештавање о свему томе бити неуморно, републиканци ће вриштати“.

Елизабета, са својим препознатљивим смешком, хаљинама у јарким бојама и ексцентричним и скупим шеширима изгледа као да је не дотиче време, наводи агенција АП.

Вилијам, који је изгубио мајку Дајану када је имао само 15 година, рекао је да му је краљица дискретно помогла у то тешко време, пруживши му стабилност и охрабрујући га да нађе свој пут.

„Растући са тим узором, са том стабилношћу изнад себе, било је невероватно. Могао сам да истражујем, разумем, и помало изградим сопствени пут. Јако ценим ту заштиту“, рекао је Вилијам.

Кејт, која ће веровато бити будућа краљица, хвалила је Елизабету за то што јој је олакшала да се суочи са сталном пажњом коју доноси њен положај.

„Осећам да је била ту, као нежни саветник за мене“, рекла је Кејт у документарном филму.

Јубиларни 90. рођендан је срећна прилика коју је краљица спремна да прихвати и подели са нацијом.

То није исто као у септембру када је такође достигла јубилеј, превазишла краљицу Викторију и постала британски монарх који је најдуже на трону. Тај међаш је достигла захваљујући раној смрти свог оца и сопственој дуговечности.

За Елизабету, доста је болно подсећање да је њен отац Краљ Џорџ Шести изненада преминуо у 57. години, због чега је постала краљица много раније него што је очекивано или жељено. Била је на одмору у Кенији у то време – напустила је Британију као принцеза, а вратила се као краљица у жалости, коју је на аеродрому дочекао Винстон Черчил, тадашњи премијер.

Краљица можда није вољна да прави велику помпу око свог 90. рођендана али нема сумње да се њено омиљено време у години приближава. Месец јун не значи само време када се званично слави њен рођендан, уз велику параду која се организује, већ су тада и краљевске трке Аскот које су врхунац краљичине године, као и друге трке које краљица воли.

Гледаоци документарног филма на Ај-Ти-Вију приметили су да обично уздржана краљица изгледала најузбуђенија на помену трка.

„Краљица ће бити у Аскоту сваког јутра у својим костимима пастелних боја, проучавајући план трка са својим менаџером за трке. Она то апсолутно обожава“, рекла је Мани-Коутс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару