Читај ми!

Индијци парадирају на Чаплинов рођендан

Већ четири деценије становници једног малог приобалног града у индијској држави Гуџарат, парадирају на дан када се родио британски комичар и филмаџија Чарли Чаплин.

Имитатори Чарлија Чаплина парадирали су улицама Адипура, малог приобалног града у западној Индији у којем се рођендан легенде холивудског немог филма обележава од 1973. године.

На годишњој свечаности у граду, 40. по реду, учествовало је више од 100 људи. Параду су чинили дувачки оркестри, кочије које вуку камиле, отворени џипови у којима су превожене картонске слике Чарлија Чаплина у природној величини и мушкарци и жене у изгужваним црним оделима који су имитирали ход Скитнице.

„Чарли Чаплин је наш херој. Сваке године обележавамо његов рођендан парадом" рекао је Ашок Асвани, оснивач „Чарлијевог круга", клуба који слави Чаплинов рођендан од 1973.

Око имитатора су играле жене, које су изводиле традиционалне индијске плесове, док се са разгласа на возилима чула музика из домаћих филмова.

Двосатна парада завршена је скечевима, а на крају прославе приказан је један од Чаплинових класика.

Међу значајним Чаплиновим филмовима су Светла велеграда и Модерна времена, који важе за неке од најбољих холивудских филмова свих времена.

Чаплин, рођен 16. априла у Лондону 1889. дуго је уживао популарност у Индији, једној од највећих филмских индустрија на свету.

Асвани (64), који је данас носио цилиндар и кратке бркове, рекао је да је први Чаплинов филм који је гледао био Златна грозница. Он се сетио како је 1966, на путу за посао, у локалном биоскопу угледао постер Чарлија Чаплина као Скитнице.

„Гледао сам све три пројекције филма тог дана. Сутрадан сам добио отказ јер сам узео слободан дан а нисам се јавио у канцеларију. Изгубио сам посао али сам открио Чарлија Чаплија и заувек остао његов обожавалац", објаснио је Асвани.

Асвани живи од традиционалне медицине и често својим болесницима даје ДВД-ове Чаплинових филмова када су лоше расположени. Клуб Чарлија Чаплина има око 200 чланова, а сви живе у Адипуру и његовој околини.

Годишње окуљање на Чаплинов рођендан главни је догађај за клуб.

Међу њима је 79-огодишњи Арјунџи Бимџи Карија, пензионисани возач аутобуса који себе сматра једним од најстаријих обожавалаца Чаплина.

„Први Чаплинов филм гледао сам као дечак од 10 година, у Карачију, пре него што се моја породица преселила из Пакистана у Индију", рекао је Кариа.

„Имитирао бих Чарлија Чаплина да забавим жену", рекао је Карија који је данас удовац. „Она би се смејала из свег гласа и то би ме јако усрећило".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи