Турбан имиџ чува

Девојке које желе да буду у тренду ове сезоне морају да пробају турбан или траку за косу која ће на сличан начин обгрлити главу. Стилисти поручују да даме немају разлога за страх да ће изгледати као да су изашле из купатила са пешкиром на глави уколико проуче шта су одабрале славне лепотице.

На европској модној сцени присутан је још од 17. века али се никада није задржавао предуго. Међутим, последњих неколико сезона упорно се враћа да би ове године масовно освојио женска срца, нарочито након што је једна од најпознатијих светских трендсетерки Сара Џесика Паркер у другом делу филма „Секс и град" показала његове чари. Турбана, наравно.

Дизајнери новијих модних линија попут линије House of Dereon коју потписује нежнији део породице Ноулз, а несебично представљају сестре Бијонсе и Соланж, међу првима су препознали да ће тренд скривања косе испод турбана бити општеприхваћен.

Иако се најчешће истиче корисна страна употребе турбана, дизајнери и стилисти сматрају да није реч само о лепом материјалу који ће прекрити не баш свеже офарбану косу.

У питању је нови шик детаљ који се носи на глави, али има и велики утицај на фризуру. Тканина може у потпуности скрити косу, а за оне даме које нагињу рок-бунтовничком стилу боље је да коса слободно пада.

Крај 14. века означен је као период када је први пут поменут прекривач за главу који се обмотава на посебан начин.

Тек крајем 18. века доспео је на енглеску модну сцену у време када је у тој европској држави порасло интересовање за памуком из Индије.

У двадесетом веку утицај источњачких култура расте па се на улицама европских и америчких градова све чешће могу видети турбани различитих облика, стилова, дезена, боја, направљени од тањих и дебљих материјала, са рељефним украсима, везом...

Припаднице лепшег пола у новом миленијуму веома су избирљиве и од понуђених трендова узимају искључиво одевне комаде који им се допадају.

Међутим, иако турбан многе директно асоцира или на Исток или на бакицу која је склонила косу да јој не смета док усисава или припрема зимницу, глумачке звезде Златног доба Холивуда често су носиле моделе од сјајних, гламурозних материјала.

Када се популарна Сара Џесика Паркер као Кери Бредшо, јунакиња серије и филмова Секс и град, појавила са интересантно дезенираним, складно стилизованим украсом за главу, већина дама помислила је да јој одлично стоји, али да је намењен искључиво модним иконама.

Заиста, холивудској глумици одлично пристаје велики број различитих стилова, а турбан је био део брижљиво смишљеног изгледа који се уклапа у причу која се у другом филмском наставку одвија у Абу Дабију.

Такође, већ неколико година познате даме спорадично најављују нови тренд. Џенифер Лопез још 2007. године, манекенка Кејт Мос прошлог децембра, а певачицу Ерику Баду многи су виђали искључиво са афричким верзијама турбана.

Као „лакшу" варијанту стилисти препоручују траке за косу које подсећају на источњачки изум за заштиту од сунца.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи