Баланс нереда или бохо шик

Овог лета одбаците друштвене стеге и изразите своју маштовитост и јединственост избором гардеробе бохо шик правца, поручују модни стручњаци. Лепршаве тунике, макси хаљине и сукње, тексас и „гладијаторке” расхладиће и најврелије дане.

Спој хипи утицаја, боемског и етно стила, познат под именом бохо шик (скраћено од „боемски шик"), на модној сцени присутан је од 2000. године. На врхунцу популарности, током 2004. и 2005. године, највише су прихватиле глумица Сијена Милер и манекенка Кејт Мос у Великој Британији и Мери Кејт и Ешли Олсен и Никол Ричи у САД.

Тренд је наизглед био готово „протеран" већ до почетка 2009. године, али почетком ове године поново је почео назаустављиво да осваја модне писте и улице.

Модна креаторка Савана Милер, старија сестра Сијене Милер, праву следбеницу боемског шика описала је као особу која је уме да цени лепоту на вишем нивоу, дубоко је романтична, не познаје и не признаје било каква ограничења и, пре свега, сама креира свој свет.

Модни стручњаци наводе да боемски шик одлази и враћа се прилично редовно. Током шездесетих и седамдесетих година 20. века доминантни тренд називан је хипи стилом, али представља само једну од фаза кроз коју је бохо прошао.

Претече данашњег бохо шика први пут су забележене још почетком 19. века када су у Европи уметници и забављачи почели да се настањују у близини и унутар квартова у којима су већинско становништво чинили Роми.

Термин боемски указује на животни стил који се коси са традиционалним и друштвеним стегама. Када је реч о гардероби, односи се најпре на изражавање креативности и индивидуалности.

Захваљујући слојевитом облачењу, јарким бојама, упечатљивим ташнама, обући и накиту, добитна комбинација може деловати неуредно. Неки модни стручњаци сматрају да оне девојке које желе да буду обучене према правилима бохо шика морају усавршити „баланс нереда", другим речима - нема претеривања.

Три правца издвајају у оквиру бохо шика: женствена верзија која подразумева дуге, лепршаве кошуље, цветне тунике, макси сукње, доста чипке и украса, затим нешто грубља „боемка" носиће кратке шортсеве од тексас платна уз чизме „каубојке" и тунике са обавезним каишем.

Луксузни правац тренда у ствари је гламурозна верзија основног бохо стила - дуге хаљине, модерне ципеле и додаци у тамнијим тоновима.

„Гладијаторке" (познате и као „римљанке"), обућа са ресама и чизмице до зглоба, нарочито окер нијанси, такође чине један од стубова бохо стила.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи