Седа коса у моди

Овог пролећа на модним пистама смењивале су се манекенке које красе седе власи. Све више дизајнера приклања се новом тренду ангажовања „старијих“ манекенки, зашлих у четрдесете, које имају изграђен укус и одређен степен префињености.

Седа коса обично се не сматра атрактивном, али овог пролећа на модним пистама у Њујорку, Лондону, Паризу и Милану неке од манекенки најупечатљивијег и најавангарднијег изгледа красиле су управо седе власи.

У питању је део новог тренда ангажовања „старијих" манекенки, зашлих у четрдесете, који пркоси доскорашњој пракси да дела познатих креатора приказују веома младе девојке од којих неке још иду у средњу школу.

„Хтео сам нешто другачије," истакао је Франциско Коста, креативни директор сектора за гардеробу модне куће „Келвин Клајн", преноси Асошиејтед прес.

Како сам наводи, Франциско Коста је желео да његове моделе носе жене налик онима за које су они и дизајнирани, „а то свакако нису шеснаестогодишњакиње".

„Жена која носи моју одећу мора да има изграђен укус и одређен степен префињености. Овим смо желели да одамо признање женама које имају одређени идентитет, испуњен живот, децу," рекао је Коста.

За модну ревију колекције за јесен/зиму 2010/2011. године Коста је ангажовао седокосу Кристен Мекменами, Стелу Тенант и Кирсти Хјум, које су биле звезде деведесетих.

Марк Џејкобс, који важи за најутицајнијег америчког креатора, за ревију марке Луј Витон узео је четрдесетседмогодишњу Ел Мекпирсон.

Мијуча Прада, која према општем уверењу диктира тренд, ангажовла је Алесандру Амброзио и Миранду Кер, манекенке познате по рекламирању веша „Викторијас сикрет", које су зашле у зреле двадесете године, што се, такође, сматрало поодмаклим добом за манекенке.

Модна индустрија овим жели да се приближи потрошачима. Франциско Коста признаје да су модне куће на то приморане због оштре конкуренције у малопродаји у ситуацији економске кризе.

Старије манекенке, попут 40-годишње Кристи Тарлингтон и 39-годишње Клаудије Шифер последњих година биле су заступљене у публикацијама и рекламним кампањама за одређене производе, али не и на пистама.

Међутим, реакција на женственији имиџ који је лансирао Коста је веома позитивна. Зрелији изглед добро се слаже са ретро колекцијама лансираним за наредну сезону, слажу се посматрачи.

Будући да жене у годинама имају и облине, ово је уједно и одговор онима који већ неко време критикују модну индустрију да диктира нездраву мршавост.

Здравији изглед као тренд

Овогодишње ревије најбољи су доказ да су креатори, стилисти и агенције почели да реагују на позиве да се пређе на здравији изглед.

Полемика о тежини манекенки води се од почетка деведесетих година, када је Кејт Мос лансирала озлоглашени „хероински шик", али предмет дебате постале су године тек недавно.

Током панел дискусије манекенке попут Коко Рош које су у двадесетим годинама жалиле су се да немају посла због година и облина.

Велике модне агенције ове године су рекле девојкама од 13 и 14 година да се врате на аудицију када буду старије. Манекенкама које су деловале нездраво, саветовано је се одморе једну сезону уз обећање да ће их посао чекати, када се опораве.

Савет модних креатора САД препоручио је у својим смерницама да се не ангажују манекени млађи од 16 година, а да они млађи од 18 година не треба да раде после поноћи и да треба да буду под надзором одраслих, да се одмарају и редовно једу.

Будући да по природи посла траже новине, дизајнери не могу да обећају да ће се тренд седокосих манекенки одржати али подсећају да младост није синоним за новину.

За почетак, многи се слажу да је било задовољство видети жене израженијих облина како представљају најновију колекцију Праде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи