Читај ми!

Недеља дизајна у Милану и награда за младе српске дизајнере

После две године паузе, најпознатији светски догађај из области дизајна вратио се у Милано. На недељи дизајна у том граду учествовали су и освојили награду млади српски аутори пројектом „Young Balkan Designers”.

У Милану је у току „Salone del mobile”, сајам намештаја који подразумева не само излагање нових пројеката на самом сајму на периферији града већ сâм град претвара у огроман дизајнерски центар.

Поред тога постоји и „Salone Satelite” посвећен младим дизајнерима широм света направљен по идеји Марве Грифин која је на тај начин отворила врата дизајна младим ауторима, па и дизајнерима из Србије кроз „Миксер фестивал” који на овој манифестацији учествују од 2009. године.

„Схватили смо да оно што је почело као ‘Млади српски дизајнери’ има заправо много већи потенцијал да избрендира целу једну регију на начин на који ми некако препознајемо скандинавски дизајн и постоји нека паралела која врло лако може да се направи у том односу са природом, приступачности природних материјала, пуно традиције која да би живела даље мора да се преведе на неки нови језик. Тај хумор који ми имамо и нека жица, интелект, он чини да то буде другима допадљиво, забавно и на неки начин привлачно, ми треба да нудимо решења која су нама својствена и која показују ту нашу интелигенцију. Сви препознају тај дух и тај хумор", истакла је Маја Лалић, „Mixer&Young Balcans Designers”.

Недеља дизајна у Милану почела је 7. јуна и трајаће до 12. јуна 2022. године. И док се овде на сајму налази прави изложбени простор, у самом граду се одржава „Fuori salone”, на стотине бесплатних „колатералних”, како их популарно називају овде, дешавања у неколико дистрикта  за време недеље дизајна.

Млади дизајнери Балкана представили су 12 радова, а већ другог дана Недеље дизајна у Милану, наша млада дизајнерка Ђурђа Гарчевић освојила је трећу награду „Salone Satelite”  посвећеног младим светским дизајнерима.

„На овом изложбеном делу можете да видите столицу, која је у оквиру пројекта уличног мобилијара у који спадају и канта за смеће, те седаљка, бампери, има шест производа који су направљени од млевене аутомобилске гуме… Од малена гледам како имамо предивне крајеве, предивне реке, потоке, брда и планине у Србији и одједном, у целој тој дивној природи, неки објекат у реци, неки бојлер, нека гума, а тих гума стварно има превише, и само сам хтела да нађем пут да вратим ту гуму назад на улицу", навела је дизајнерка Ђурђа Гарчевић.

Овогодишња Недеља дизајна у Милану вратила је у град многоброје иностране посетиоце након две године паузе. Учествује преко 2.000 излагача, а организовано је више од 800 догађаја.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво