Чиста и етички прихватљива мода

Упоредо са Самитом о клими у Копенхагену, где су државници из целог света расправљали о томе како да престанемо да уништавамо планету, свој допринос дебати дали су и модни креатори. Организована је ревија на којој су представљени модели од тзв. еколошких материјала.

Нордијска иницијатива за чисту и етички прихватљиву моду (Тhe Nordic Initiative Clean and Ethical - NICE) основана је да би мотивисала модну индустрију у региону северне Европе да се повинује еколошким принципима пословања.

NICE је, током трајања Самита о клими, организовала модну ревију у Опери у Копенхагену, а у публици су били представници „тешкаша" модне индустрије, као што су шведски "H&M" и амерички „Барнис".

Дизајнери, окупљени око Нордијске иницијативе за чисту и етички прихватљиву моду, представили су четрдесет модела сачињених од тзв. еколошких материјала.

„Еколошки материјали" обухватају не само органски гајен памук, вуну или свилу, већ и полиестер начињен од рециклираних пластичних боца или, пак, конац за шивење направљен од пољопривредног и индустријског отпада.

„Ово је заправо била показна вежба, начин да укажемо да се традиционални материјали могу заменити иновативним, направљеним у фабрикама у Јапану и Италији. Подједнако су лепи, а мање загађују околину", објаснио је Стине Хедегард из Данског модног института, организатора ревије.

Ревија је имала и такмичарски карактер, а победила је финска дизајнерка Сара Лепокорпи, која је награђена са 50.000 круна (6.720 долара).

Награђена асиметрична сиво-бела хаљина изгледа као да је од свиле, а заправо је направљена од органске вуне, материјала познатог као „ингео", направљеног од кукурузног отпада, и „милкфибера", за чију се израду користе остаци приликом прераде млека.

„Модна индустрија врви од добрих идеја и креативних људи, људи који су увек испред свог времена. То је индустрија која одражава кретања у нашем друштву", рекла је, уручујући награду победници, данска принцеза Мери, супруга престолонаследника Фредерика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи