Како се меси накит

Kолико људи познајете који су незадовољни послом одлучили да се окрену хобију, а онда се испоставило да им је тај хоби постао главни извор зараде. Једна девојка је после петнаест година рада у администрацији одлучила да се врати својој љубави из тинејџерских дана и отвори студио за прављење накита од глине. И направи рецепт за успешан посао.

Овако Биљана Чучковић меси прстење. Не брините, нисмо погрешили, јер у радионици ове девојке, од глине настају префињени комади накита. А све почиње од једног комада глине који се најпре ваља оклагијом, а потом сече у жељене облике.

„Затим се то суши око један дан јер је реч о мањим комадима. Онда га шмирглам и обрађујем ивице. Прво печење је такозвано 'бисквитно'. После тога се наноси боја, односно глазура, и онда се пече по други пут на високој температури. Накит печем на 1.250 степени, након чега се наноси злато, такође у течном облику, и пече се по трећи пут“, објашњава Биљана.

Незадовољна послом економског техничара, пре две године одлучила је да папире замени глином. Уписала је курс керамике и након шест месеци направила је први предмет.

„Kерамика ми је била љубав одавно просто некако сам се пронашла у том материјалу и желела сам одавно тиме да се бавим и ево након више од петнаест година сам нашла начин да то и радим“, каже млада предузетница.

Инспирацију проналази у геометрији, па су лењири неизоставан алат за њен накит. Kао и прецизна рука, јер је рад са порцеланом веома деликатан.

„Спор је процес, али могу да достигнем ту неку плату коју сам имала на претходним пословима са тим што ја сматарам да сам на почетку. Планирам да то развијем у нешто где ћу бити задовољнија још више“, тврди Биљана.

Сваки комад који успе доживљава као бонус на плату. А сваки вид помоћи је подстрек да настави даље. До сада је у два наврата добила средства за развој бизниса. Од Националне службе за запошљавање и тај новац је уложила у куповину пећи. Од средстава организације „Енека“ купила је опрему.

Ипак, да би опстала на тржишту принуђена је да прилагођава цене. Међутим, каже да новац није пресудан.

„Ако неко жели да се бави тиме мора да постоји нека љубав према послу и да не креће у нешто искључиво због новца, јер можда неће бити задовољан. У тренуцима када није баш лако имаћете бар задовољство што волите то што радите“, сматра Чучковић.

А да бисте стигли до задовољства морате да будете спремни да се стално усавршавате. И не патите због попуцалог накита. Већ да се ухватите оклагије и умесите нови.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару