Читај ми!

Хоће ли и Фонтана ди Треви бити доступна само уз улазницу

Италијанска влада разматра реформу туристичке таксе, како се наводи у нацрту нове уредбе из августа. Након што је завршена пробна фаза плаћања улазница за посету Венецији и општина Рим разматра могућност да уведе карту за посету познатој Фонтани ди Треви.

Хоће ли и Фонтана ди Треви бити доступна само уз улазницу Хоће ли и Фонтана ди Треви бити доступна само уз улазницу

Прошле године је боравишна такса у Италији земљи донела зараду од 702 милиона евра. Градови попут Рима су примењивали просечну таксу од пет и по евра до 10 евра за луксузне хотеле и захваљујући томе главни град је зарадио сто милиона евра.

Италијанска влада тренутно разматра повећање цена боравишних такси у тој земљи. За ноћења чија је цена испод 100 евра плаћала би се такса до пет евра по дану, док би за ноћења по цени од преко 750 евра, максимална дневна туристичка такса износила 25 евра.

Још један новитет је везан за то на шта би се трошио тај зарађени новац, а то је покривање трошкова сакупљања отпада. Овој одлуци се снажно опире удружење хотелијера у Италији „Федералберги“ који подсећају да су таксе већ повећане због јубилеја који се у Риму обележава наредне године.

До Фонтане ди Треви само уз резервацију

Истовремено општина Рим разматра могућност да ограничи приступ једном од њених најпознатијих споменика, Фонтани ди Треви управо пред Свету годину када се очекује да ће у град стићи око 32 милиона туриста и ходочасника.

Нацрт плана налаже да ће посета Фонтани ди Треви морати да се резервише унапред и да је потребно да се одабере тачно одређено време посете која ће свакако бити дозвољена ограниченом броју људи у тзв. слотовима, баш како је то било у Венецији где је у јулу завршена експериментална фаза плаћања улазница за улазак у град.

Власти кажу да на овај начин, плаћањем симболичне суме за туристе, желе да спрече такозвани прекомерни туризам и омогуће свима да мирно посматрају фонтану, а не као до сада, када је полиција често морала да интервенише због гужве, људи који би се купали у фонтани, вандализма и непоштовања правила.

Они такође кажу да уколико би се то показало као добар потез највероватније би се примењивало и на остале познате италијанске споменике.

Идеја о плаћању улазнице како би се пришло фонтани долази од саветника за туризам Алесандра Онората, а допада се и градоначелнику Гвалтијерију, Привредној комори града Рима и Министарки туризма Данијели Сантанке.

Дневно Фонтану ди Треви посећује између осам и 12 хиљада људи, а улазница би коштала два евра за пола сата посете док би за грађане Рима била бесплатна. На папиру би то допринело реду у компликованом граду какав је Рим нарочито пред јубилеј 2025.

Светски медији су пренели и вест о томе да Италија има намеру да повећа туристичке таксе до чак 25 евра управо не би ли се изборила са прекомерним туризмом. Поводом све већих полемика око боравшних такси и плаћања улазница за споменике, из Министарства за туризам изјављују да то још увек није дефинитивна одлука и да су разговори са свим заинтересованим удружењима, институцијама и организацијама из области туризма још у току.

недеља, 08. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару