Читај ми!

Мала јесења разгледница са „белог острва“

Смештена у Јонском архипелагу, и окружена врхунским бисерима међу грчким острвима, попут Кефалоније, Закинтоса, Антипаксоса или Крфа, Лефкада је једна од омиљених летњих дестинација српских туриста. Откривамо вам каква је у јесен кад прође сезона.

О Лефкади је већ написано на стотине текстова, туристичких проспеката, репортажа и ова дестинација добро је позната српским туристима. Оно што већина није имала прилику да искуси јесте како ово грчко острво изгледа у рану јесен, ван сезоне, када се жива у термометру мало спусти, а плаже опусте. 

Одговор на то питање је кратак – још лепше! 

Октобарско сунце милује бели песак његових спектакуларних плажа, које му у потпуности оправдавају име, јер Лефкада у преводу значи „бело острво”. Пријатних 26 степени греје вас таман колико треба, море је млечнотиркизно, топло готово као у пуној сезони. Нема гужве, нервозе, несносних врућина. 

Рана јесен је дефинитивно време када се у потпуности може препустити чарима драматичних пејзажа које Лефкада нуди. 

Из угла неког ко је обишао солидних двадесетак и кусур грчких острва, могу слободно да кажем да ми је Лефкада у самом врху. Њене прелепе плаже, окружене суровим кречњачким литицама, које, у комбинацији са пенушавим таласима, боје море у најлепше нијансе аквамарина, доживљај су вредан сваког корака, степеника, километра или евра неопходних да се до њих дође. 

Најлепши и најпрепознатљивији Порто Кацики (Козја лука), по мом мишљењу друга је по лепоти плажа у целој Грчкој, а вероватно и у Европи и шире, тик иза нестварног Наваја на Закинтосу.

Тај осећај и свемоћи пред лепотом и немоћи пред силином мора и бруталних литица које га наткриљују, не може се препричати речима. Зато је у њима и лепше уживати сада, кад плажа није преплављена људима, циком и вриском, а сунце вас не пржи онако немилосрдно као усред лета.

Али на Лефкади Порто Кацики није једини са тако атрактивним бојама и амбијентом.

Раме уз раме је и чувена плажа Егремни, мало теже доступна с копнене стране, због дужег пешачења и мноштва степеника, који су једно време били урушени због земљотреса. Зато се до ње чешће долази бродом.

У околини лепог Василикија, чијим широким заливом нон-стоп крстаре једрилице и кајтери, још један драгуљ природе – Агиофилио. У октобру још привлачнији и питомији него усред лета.

Цела западна страна острва препуна је белих плажа и тиркизног мора. Најдужа од њих и са највише традиционалних садржаја, лежаљки, сунцобрана и ресторана је Катизма.

Нешто северније је и прелепи Милос, који донекле подсећа на Миртос на Кефалонији, али није доступан аутомобилом, него се до њега стиже козјом стазом преко брда из питорескног градића Агиос Никитас.

Искрено, најлепше је да се са Милоса у Агиос Никитас вратите пливајући. Брдо, оближње стене у мору и још једна уденута увалица деле ове две прелепе плаже. Још само да обезбедите да вам неко пренесе ствари пешице преко брда.

На истом потезу западне стране су и Авали, Мегали Петра и мој фаворит Каваликефта, са великим стенама у мору, између којих вас запљускују пенушави тиркизни таласи. Те нијансе је немогуће описати.

Источна страна, осим најпознатијег туристичког места Нидри, у којем најчешће домаће агенције нуде смештај, има још неколико мирних месташца са стандардним, не посебно атрактивним плажама, са изузетком предивне увале Микрос Гијалос, до које се спушта живописним серпентинама са спектакуларним погледом. Поред ње је и дубоко усечена марина Сивота, коју красе бројне катарке усидрених једрењака и обиље рибљих ресторанчића уз море.

Сам Нидри није ништа посебно, али је архипелаг који га окружује више него атрактиван. Преко пута је мало зелено острво Скорпиос, које је некада припадало чувеном грчком бродовласнику и богаташу Аристотелу Оназису. Вреди изнајмити бродић, провозати се и бацити поглед на плажу на којој се некада сунчала Жаклина Кенеди, а за изгубљеном љубављу туговала Марија Калас.

Ако не умете да возите чамац, не пропустите да одете трајектом на оближње острво Меганиси – бисер нетакнуте природе, на који није остао имун ни шпански тенисер Рафаел Надал, када га је летос посетио, крстарећи својом јахтом.

Зажелите ли се мало урбанијег амбијента, на крајњем северу острва је његов „главни град“ Лефкас – прва тачка на коју се дође чим пређете преко малог металног моста и спрудом дођете на Лефкаду.

Истинске заљубљенике у море и медитерански амбијент Лефкада никада не може да разочара. Које год да је годишње доба. 

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије