Читај ми!

Дунав чека да његове лепоте покажемо домаћим и страним туристима

Дунав је, према мишљењу многих, највећи туристички потенцијал Србије. Почели смо да га користимо, али скромно, иако је 588 километара дунавског тока кроз нашу земљу најлепше у целом сливу.

Ако желите себи, овога лета, да приуштите три незаборавна дана, запловите Дунавом од Београда до Кладова.

Током десет сати вожње, пред вама ће се смењивати различити крајолици, од равничарских до окомитих литица у Ђердапској клисури. У једном тренутку Дунав постаје море. Код Голупца је широк чак шест и по километара. Ту је и Голубачка тврђава која је на друштвеним мрежама већ неко време најсликанији туристички локалитет у земљи.

Страни туристи неретко кажу да би требало да будемо поносни на Дунав јер је прелеп.

Корона је десетковала број запослених у туризму и угоститељству, па је на лепом плавом Дунаву уз госте са свих меридијана, таква и посада.

Непалац Гаган Хаски из Непала каже да је прошле године дошао у Кладово уз помоћ агената. Допада му се овде, навикао се, а и, како истиче, људи су срдачни.

Дунав, књига непрочитана

Капетан брода Аква стар Максим Душко Вуковић плови Дунавом више од 40 година, али му се увек радо враћа: Постоји једна стара изрека. Дунав је књига непрочитана, што је више читаш, све мање знаш.

Лепенски вир је светски значајан локалитет из доба неолита. Уз помоћ савремене технологије, неолитски човек из Лепенског вира имао је премијеру на Експо изложби у Дубаију. Био је сличан нама, двадесетак центиметара виши од људи тог времена, а све због благе дунавске климе и исхране богате рибом.

„Овде нису пронађени неки остаци оружја, нити неког насиља на скелетима што указује на то да је ово била мирољубива заједница“, објашњава Немања Журкић, кустос у Лепенском виру.

Етно-села са погледом на Ђердапску клисуру

Током тродневне дунавске туре на многе излете се иде аутобусом, што је нова главобоља за организаторе.

„На почетку сезоне смо се суочили са великим проблемима, долазили су нам аутобуси чак из Деспотовца јер је наша тура веома комплексна. И јуче смо морали да ангажујемо аутобус из Бора за неку вожњу од 20-так километара“, каже Милета Аџић, директор хотела Аква стар Денјуб“ у Кладову.

Аутобусом се иде и до етно-села Капетан Мишин брег са кога се пружа најлепши поглед на Ђердапску клисуру. Уз влашку музику и специјалитете госте дочекује харизматични Босоноги Жика, аутор свих дрвених скулптура у комплексу.

Током лета само један туристички брод редовно саобраћа од Београда до Кладова, а потенцијали те моћне европске реке су много, много већи.

Дунав стрпљиво чека. На нама је само да пронађемо начин да у њему уживамо и од њега добро зарадимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара