Читај ми!

Рим – вечни град вечно привлачи туристе

Рим спремно чека туристе којима је и даље најомиљенија дестинација у Италији. Само прошле године, Рим је посетило више од 15 милиона туриста. Ових дана је, осим новог лифта у Колосеуму који омогућава свима да се диве амфитеатру Флавио, отворено је и место на коме је убијен Јулије Цезар. Ко се нађе у вечном граду, овог викенда – може да посети и манифестацију у Ватикану, слике направљене од цвећа на 600 квадратних метара.

Деценијама је археолошка зона на Ларго Аргентино у Риму била затворена за посетиоце но сада ће, како туристи, тако и становници овог града имати приступ месту на коме су сенатори убили Јулије Цезара, 44. године пре нове ере што је и један од најважнијих догађаја античке историје.

По цени од пет евра ово место је сада приступачно свим посетиоцима јер су уклоњене архитектонске препреке те је могућ и приступ инвалидским колицима, а за особе са оштећеним видом су постављена два панела за Брајевом азбуком.

„То шеталиште нам омогућава да ходамо античким површинама и захваљујући дидактичним апаратима информише све посетиоце о томе шта се ту дешавало и шта је оно што виде – четири храма из периода из кога имамо заиста мало сведочења и који нам показују еволуцију овакве врсте архитектуре у епохи римске републике уз све декоративне елементе и материјале које су тада користили а пре него што је откривен мермер“, објашњава надзорник за културно наслеђе Рима Клаудио Паризи Презиће.

У Риму је могуће дивити се традиционалној Инфјорати, испред Базилике Сан Пјетро која је враћена у Рим након три године паузе и слави десети рођендан а прави се у част Светог Пјетра и Паола, заштитника града.

Ова уметничка дела, њих укупно 12, праве се од латица цвећа уз разне технике које су део италијанске регионалне традиције на 600 квадратних метара. Ове године тема је мир.

„Ковид нас је зауставио тако да је ово прва година у којој се ова дивна иницијатива враћа. Једно велико хвала иде мајсторима који се баве цветном уметношћу и који су радили читаву ноћ а резултат је овај који видите“, каже организатор Антонино Ласпина.

Занатлије, мајстори те тзв. цветне уметности дошли су из целе Италије те су радили читаву ноћ не би ли завршили своја дела, свако на величини од 10 квадратних метара. Прављење украса од цвећа су омиљени догађаји и у другим регионима земље који се везују за Корпус Домини тј. тело господње или за долазак пролећа.

Ово је први пут да се овај догађај слави у Риму након пандемије. У овом граду су туристи у петак оформили дугачак ред испред Пантеона јер је то био последњи дан да је улазак у то предивно здање био бесплатан. Од јуче се улазак плаћа пет евра.

Становници Рима ће имати бесплатан улазак у ово здање, а туристи ће куповати карту која ће омогућити континуирано одржавање историјских споменика попут овог те његову заштиту за генерације које долазе.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару